Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, talebin ABD'nin kilit petrol depolama merkezindeki arzın azalmasına yardımcı olacağına ilişkin iyimserliğin ABD'de artan üretimin küresel arz fazlasını tekrar artıracağı endişesini dengelemesinin etkisiyle, yaklaşık üç haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından yavaşladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 2.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha tırmandı. ABD'nin en büyük petrol depolama merkezi  Cushing, Oklahoma'daki stokların 11'inci haftada da düşerek 2014'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesi bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışın "çok güçlü gelmekte olduğunu" kaydetti ve ABD'de petrol stoklarının geçen hafta artış gösterdiği tahmin ediliyor.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının gönüllü üretim kısıntıları ile küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik çabalarını sürdürmesinden dolayı büyük ölçüde varil başına 60 doların üzerinde seyretti. Ancak ABD'de kaya petrolü üretiminin artmaya devam edeceğine ilişkin endişeler fiyatların güçlü bir ralli yapmasını engelledi. IEA, küresel petrol talebinin 2023 yılına kadar yavaşlayacağını, ancak zirve tüketiminin henüz yakın olmadığını kaydetti.

Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "ABD'deki üretim artışı orta vadede muhtemelen petrol fiyatlarındaki yükselişi baskılayacak," dedi ve "Eğer OPEC piyasa payını ABD'li üreticilere kaptırırsa, baskın konumları daha da zayıflayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent yükselerek varil başına 62.88 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:40'ta 62.64 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.32 dolar ile 14 Şubat'tan bu yana en büyük sıçrayışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 54 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent yükselerek varil başına 65.60 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü 1.17 dolar yükselerek 65.64 dolara yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.14 dolar primli işlem gördü.