Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de kaya petrolü üretiminin küresel arz fazlasını daha da artıracağı endişeleri ve yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Dolnald Trump'ın gümrük vergilerine ilişkin kararına çevirmeleri ile birlikte üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD hükümet raporunun Amerikan üretiminin yeni bir rekor seviyeye ulaştığını ve ham petrol stoklarının arttığını göstermesinin ardından bu haftayı yüzde 1.3 düşüşle geçmeye yöneldi. Trump çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi kararını imzalarken, Kanada ve Meksika'yı bu karardan muaf tuttu ve diğer ülkeler için de kapıyı açık bıraktı.

Petrol, risk varlıklarındaki satış dalgasından kaynaklanan kayıplarını geri almakta zorlanıyor. ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışa ilişkin endişelerin yanında, Trump'ın saldırgan dış ticaret politikaları küresel ticaret savaşı korkularını ortaya çıkardı. Öte yandan, arz fazlasını gidermeye yardımcı olmak için üretim kısıntılarını sürdüren OPEC, bu yılın sonunda bitecek olan arz kısıntısı anlaşmasının ardından, petrol arzını "kademeli" artırma konusunda çok dikkatli olacağını kaydetti.

Tokyo'dan Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko Tate, "Halen yüksek seviyede sondajı yapılmış ancak hala tamamlanmamış petrol olması ile birlikte, ABD petrol üretimi sondaj kuyusu sayısındaki artışın işaret ettiğinin ötesinde artabilir," dedi ve "ABD petrol üretimi hızlı bir şekilde arttı, bu nedenle ortaya çıkan görüş, OPEC'in üretim kısıntılarını gelecek yıl uzatmak zorunda kalacağı şeklinde" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 32 sent düşerek varil başına 60.44 dolara kadar yükseldikten sonra Tokyo saati ile 10:18'de 60.42 dolara geldi. Kontrat bu hafta 82 sent düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 54 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek varil başına 64.00 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.63 dolar primli işlem gördü.