Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Kasım ayından bu yana en büyük düşüşünü göstermesi ve bunun sonucu ABD'de artan kaya petrolü üretimine ilişkin endişelerin azalması ile birlikte vari lbaşına 65 dolar yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü üst üste üçüncü çeyreği de kazançla geçmesinin ardından yüzde 0.4 değer kazandı. Baker Hughes'ın geçen hafta açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 7 ile 3 Kasım'dan bu yana en büyük düşüşünü göstererek 797'ye indi. Tanker izleyici Oil Movements'a göre, OPEC'in petrol ihracatı 14 Nisan'da bitecek dört haftalık sürede günlük 230,000 varil düşerek 24.25 milyon varile gerileyecek.

Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetime şahin isimleri ataması ve bunun sonucu İran'a karşı sert bir tutum takınılacağı ve OPEC üyesi bu ülkenin ihracatına yaptırımlar getirilebileceği beklentilerinin artması ile birlikte geçen ay yüzde 5.4 yükseldi. ABD'de artmakta olan petrol üretimi halen Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının piyasaya denge getirmek için üretimi kısma çabalarına en büyük tehdidi oluşturmaya devam ediyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Amerikalı üreticiler geçen hafta sondaj kuyusu sayısını azalttı, ancak ABD'de üretimin yüksek olduğunu söylemeliyiz," dedi ve "İran ve ABD arasında artan tansiyon, şu sıralar fiyatlara destek veren jeopolitik risk primini artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 23 sent yükselerek Tokyo saati ile 10:10'da varil başına 65.17 dolara tırmandı. Kontrat Perşembe günü 56 sent yükselerek 64.94dolardan kapandı. New York ve Londra'da Cuma günü tatil dolayısıyla işlem yapılmadı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 34 sent yükselerek varil başına 69.68 dolara çıktı. Mayıs vadeli kontrat Perşembe günü 74 sent yükselerek vadesini 70.27 dolardan doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 4.58 dolar primli işlem gördü.