Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve rafine ürün stoklarının üç yılın en düşük seviyesine inmesi ve bu durumun da küresel arz fazlasını gidermek amacıyla OPEC öncülüğünde yürütülen arz kısıntılarının meyvelerini vermekte olduğunun bir işareti olarak değerlendirilmesi ile kazançlarını varil başına 68 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.9 yükseldikten sonra yüzde 0.3 daha tırmandı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ham petrol ve benzin dahil stratejik rezervler geçen hafta 10.58 milyon varil düşerek 2015'ten bu yana en düşük seviyesine indi. ABD'de benzin talebi, araç kullanımının artmasından dolayı tüketimin zirve yaptığı yaz dönemi öncesi rekor zirveye tırmandı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının 20 Nisan'da Suudi Arabistan'da 20 Nisan'da yapacakları toplantı öncesi yeni bir üç yılın zirvesini daha yaptı. Grup ve Rusya, işbirliğinin uzatılmasının yolları üzerinde odaklanacak ve görüşmeler mevcut üretim kısıntılarını bu yılın ötesine uzatacak yeni stok hedeflerini de içerebilir. Bu görüşmelerde, öte yandan, yıllarca sürecek bir ittifakın temelleri atılabilir.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Fiyatlar, yatırımcıların üretimde sürmekte olan artış yerine ABD stokları üzerinde daha fazla odaklanmaları ile yükseldi," dedi ve "Eğer OPEC toplantısından üretim kısıntılarının süreceğine dair bir işaret çıkmazsa, ham petrol fiyatları düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 48 sent yükselerek varil başına 68.95 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:35'te 68.71 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.95 dolar yükselerek 68.47 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londa merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 73.77 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 5.05 dolar primli işlem gördü.