Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilip çekilmeme kararına çevirmeleri ve traderların Kuzey ve üney Kore liderleri arasındaki tarihi toplantıyı izlemeleri ile birlikte varil başına 68 dolar civarında dalgalandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 düştü ve haftayı yüzde 0.7 kayıpla geçmeye yöneldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu hafta başında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekileceği tahmininde bulunurken, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Perşembe günü yaptığı açıklamada, çekilme konusunda karar alınmadığını belirtti. Kore'de, Kim Jong Un, Cuma günü, güneye geçen ilk Kuzey Kore lideri oldu ve ülkesinin nükleer programı için Güney Kore liderli ile görüştü.

Petrol fiyatları, yatırımcıların İran'ın 2015'te dünyanın önde gelen ülkeleri ile imzaladığı nükleer anlaşmanın olası bozulması üzerine değerlendirmelerde bulunmaları ile birlikte üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Anlaşma, İran İslam Cumhuriyeti'nin petrol üretimini günlük 1 milyon varil artırmasına yardımcı oldı. Bloomberg'in anketine katılan analist ve traderların petrolde beklentileri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısarken ABD'de üretimin artması ile birlikte yukarı yönde.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasa İran'a yaptırımlara ilişkin haberleri dikkatle izlemeye devam edecek ve yatırımcılar bu konunun bir şekilde sonuca bağlanmasına dek temkinli duruşlarını sürdürecek," dedi ve "Fiyatlar, iki Kore arasında bir barış anlaşması olursa muhtemelen yükselecek, ancak bu kısa ömürlü olur, zira piyasa bu beklentiyi büyük ölçüde satın almıştı"şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü 8WTI), Nymex piyasasında, 25 sent düşerek Singapur saati ile 10:54'te varil başına 67.94 dolara geriledi. Kontrat bu hafta 42 sent düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 75 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 74.45 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.5 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü Haziran vadeli WTI'a kıyasla 6.52 dolar primli işlem gördü. Bu prıim, bu yılın en yüksek seviyesi yakınında.