Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verisinin petrol stoklarının arttığını göstermesinin ardından kayıplarını varil başına 68 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.9 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.43 milyon varil arttı. Eğer bugün açıklanacak resmi veriler de buna paralel çıkarsa, stoklar Mart başından bu yana en büyük artışını gerçekleştirmiş olacak.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yaptırımların yeniden uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin kararı öncesi, Orta Doğu'da anlaşmazlıkların artması ile birlikte geçen ay üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de ham petrol üretimi rekor seviyelerde kalmaya devam ederken, Goldman Sachs Group Inc., ABD'li kaya petrolü üreticilerinin yükselen fiyatlara tepkisinin "ılımlı" olabileceğini ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıntılarını gelecek yıla uzatma ihtimalinin artmakta olduğunu kaydetti.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Son bir iki haftada görülen rallinin ardından, trendin dışında bir hareketin olması şaşırtıcı değil," dedi ve "Traderlar, İran nükleer anlaşmasına ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklere ilişkin açıklık bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Tokyo saati ile 10:03'te varil başına 67.38 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.32 dolar düşerek 67.25 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 74 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 4 sent yükselerek varil başına 73.17 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 1.56 dolar düşerek 73.13 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 5.93 dolar primli işlem gördü.