Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz artışın Avrupa Birliği'nin İran nükleer anlaşmasının devamına ve İran'dan petrol ihracının süreceğine ilişkin taahhüdünü dengelemesi ile birlikte varil başına 71 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 kadar yükseldi. ABD'de özel sektör verileri, Bloomberg'in anketine göre geçen hafta 2 milyon varil düşmesi beklenen ham petrol stoklarının 4.85 milyon varil arttığını gösterdi. Öte yandan, AB ve İran'dan teknik uzmanlar, AB'nın dış politika sorumlusu Federica Mogherini'nin Salı günü yaptığı açıklamaya göre, OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran'dan petrol sevkiyatını sürdürmenin yollarını bulmak için çalışmalara başladı.

Petrol fiyatları bu ay, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın nükleer programı durdurma karşılığı yaptırımların gevşetilmesine neden olan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ralli yaptı. Orta Doğu'da artan tansiyon küresel gösterge Brent petrolünü yükseltirken, artan ABD üretimi ve stoklar ABD petrol fiyatının sınırlı kalmasına neden oldu ve bunun sonucu ikigösterge petrol arasındaki fiyat farkı arttı.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD ham petrol stoklarında sürpriz bir artış gördük," dedi ve "Petrol 70 doların üzerinde tutunuyor ve piyasa İran konusunda jeopolitik belirsizliklerin sürmesinden ve kaya petrolü üretiminde artış ihtimalinin olmasından dolayı her uyarı sinyalini yakalamaya çalışıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent düşerek varil başına 70.90 dolara kadar düştükten sonra Tokyo saati ile 11:13'te 71.02 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 35 sent yükselerek 71.31 dolardan kapandı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 51 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 41 sent ya da yüzde 0.5 kadar düşerek varil başına 78.02 dolara kadar indikten sonra biraz toparlandı ve yüzde 0.3 aşağıda 78.02 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Kontrat Salı günü 20 sent yükselerek 78.43 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 7.11 dolar primli işlem gördü.