Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de araç sürüşlerinin arttığı yaz dönemi yaklaşırken ham petrol ve akaryakıt stoklarının düştüğünü gösteren veri ile birlikte kazançlarını varil başına 71 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı veriler, ham petrol stoklarının geçen hafta da gerileyerek üst üste iki haftadır daraldığını ve benzin stoklarının Bloomberg anketindeki beklentiden daha fazla düştüğünü gösterdi. Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), son dönemdeki yüksek fiyatların tüketimi azaltacağı uyarısında bulundu ve küresel petrol talep büyümesi için tahminlerini düşürdü.

Petrol fiyatları bu ay, Orta Doğu'da artmakta olan tansiyonun arz aksaklıklarına ilişkin endişeleri artırmasından dolayı üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. ABD'nin rekor seviyelerde petrol üretimine devam etmesine karşın, IEA, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarından dolayı küresel arz fazlasının nihayet ortadan kalktığını açıkladı.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Düşen ham petrol ve akaryakıt stokları, ABD'de talebin sağlıklı olduğunu gösteriyor," dedi ve "Jeopolitik belirsizlikler fiyatları varil başına 70 doların üzerinde tutuyor ve gerilim azalana ve belirsizlik ortadan kalkana kadar, petrolün 72 doların altındaki mevcut bandında seyretmeye devam ettiğini görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli BatıTeksas peetrolü (WTI), Nymex piyasasında, 15 sent yükselerek, Seul saati ile 10:24'te varil başına 71.64 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 18 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek 71.49 dolardan kapandı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü 85 sent yükseldikten sonra 3 sent düşerek varil başına 79.25 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 7.56 dolar primli işlem gördü.