Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in üretiminin geçen ay Suudi Arabistan'daki artışa karşın artmaması ve traderların dikkatlerini potansiyel küresel ticaret kıstılamalarının ekonomik büyümeye etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 74 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 1.2 kadar yükseldi. Bloomberg'in analistler, petrol şirketleri ve tanker izleme verilerine göre, Suudi Arabistan'ın son beş yılın en büyük üretim artışına gitmesine karşın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin genel üretimi, Libya, Venezuela ve Angola'daki sıkıntılardan dolayı, günlük sadece 30,000 varil artarak 31.83 milyon varile çıktı.

Petrol geçen hafta, ABD'nin müttefiklerini, azalan ABD stokları ve küresel arz aksaklıklarının arttığı bir ortamda, İran'dan petrol alımlarını durdurmaya zorlaması ile birlikte üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Turump, petrol fiyatlarındaki artışla birlikte, Suudi Arabistan'a petrol üretimini artırması konusunda baskı yapıyor ve bu durum, bu ülkenin petrol kapasitesini zorlamasına neden olabilir. Bunun yanında, yatırımcılar ayrıca, ABD'nin Çin'e yönelik ek gümrük vergilerinin Cuma günü uygulanmaya başlaması ile birlikte, dünyanın en büyük iki ekonmomisi arasında artan ticaret gerilimini de yakından izliyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Şu anda, küresel anlamda geniş bir yelpazede karışık olayların meydana gelmesinden dolayı, petrolün yönü konusunda bir tahminde bulunmak güç," dedi ve "Piyasa sadece ABD'nin üretimi ne kadar artıracağına ve stokların ne kadar azalacağına odaklanmıyor, aynı zamanda OPEC'in asıl üretiminin ne kadar olacağını ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının nasıl şekilleneceğini de izliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 88 sent yükselerek varil başına 74.82 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 09:37'de 74.60 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 21 sent düşerek 73.94 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek varil başına 77.88 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi ghünü 1.93 dolar düşerek 77.30 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 5.57 dolar primli işlem gördü.