Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Husilerin geçen çarşamba Babu'l Mendeb Boğazı'nda Suudi Arabistan'a ait 2 petrol gemisini hedef alan saldırısı bölgede gerginliği tırmandırdı.

Riyad yönetimi, saldırının ardından Babu'l Mandeb Boğazı'nda güvenlik sağlanıncaya kadar petrol sevkiyatının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

ABD ile İran arasında yaşanan karşılıklı sözlü tehditlerin dozu da geçen haftalarda arttı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ülkesine yönelik yaptırım politikası izleyen ABD yönetimini "Aslanın kuyruğuyla oynamayın" diyerek tehdit etmişti.

Ruhani ayrıca, ABD'yi Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit etmiş ve "Bizim pek çok boğazımız var, Hürmüz de bunlardan biri." demişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Kasım Süleymani de bu karşılıklı "tehdit hattına" dahil olmuş ve "Kızıldeniz'in artık ABD için güvenli olmadığını" söylemişti.

- Füzeler ve mayınlar

Husiler Babu'l Mendeb Boğazı'ndaki deniz trafiğini engelleme tehdidini sürekli olarak kullanıyor.

Husiler geçen nisan ayında, bir Suudi Arabistan petrol tankerine füze atmış, mayıs ayında da Yemen'e 50 bin ton buğday taşıyan bir Türk yük gemisini hedef almıştı.

Örgütün lideri Abdulmelik el-Husi, Yemen'e yönelik saldırılara karışan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon gücüne destek veren ülkelerin limanlarına ulaşabilecek uzun menzilli füzeleri olduğunu iddia etmişti.

Husilere ait tekneler Temmuz 2017'de, Eritre'deki Asab Limanı'ndan gelen bir savaş gemisini Yemen'in batı sahili açıklarındayken hedef almıştı. Husiler Ekim 2016'da da Babu'l Mendeb Boğazı yakınlarında ABD'ye ait bir savaş gemisine füze fırlatmış, ABD deniz kuvvetleri de Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 3 radar istasyonuna seyir füzesi fırlatarak saldırıya karşılık vermişti.

Husiler ayrıca, Yemen'in batı sahilinde kontrolü altındaki bölgelere deniz mayını yerleştirmiş ve pek çok defa patlayıcı yüklü insansız deniz aracı kullanmıştı.

- Petrol ihracatı

Husilerin petrol gemilerine yönelik saldırıları, ABD, Mısır ve Körfez ülkelerinin Kızıldeniz'deki mayınları temizlemek için gerçekleştirdiği tatbikatla aynı zamanda gerçekleşti.

Söz konusu tatbikatlar, ABD'nin petrol yaptırımlarının yürürlüğe girmesinden sonra Husiler ya da başka örgütlerin bu mayınları kullanma ihtimaline karşı önlem amaçlı gerçekleştiriliyor.

Babu'l Mendeb Boğazı'ndan ABD, Avrupa ve Asya'ya günlük 4,6 milyon varil ham petrol nakliyatı yapılıyor.

Yemen ile Cibuti deniz sınırları arasında yer alan boğaz, nakliye işlemini Husilerin tehdidi altına sokuyor. Babu'l Mendeb Boğazı, Kızıldeniz ile Hint Okyanusu'nun, Asya ile de Afrika kıtasının kesiştiği noktada yer alıyor ve petrol tankerlerinin geçişine uygun genişlik ve derinliğe sahip olmasıyla ayrıcalık kazanıyor. Boğazdan her yıl 21 bin gemi geçiyor.

- Saldırının yansımaları

Yemen'deki kaolisyon güçlerinin hedeflerinden biri de Ortadoğu petrolü ile Asya ülkelerinin ticaret mallarının Avrupa'ya taşındığı Kızıldeniz üzerindeki nakliyat yollarında emniyeti sağlamak.

Bu nedenle, Husilerin saldırısının hemen akabinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Siyasi ve Güvenlik İşleri Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Aramco da güvenlik sağlanıncaya kadar Babu'l Mendeb Boğazı'ndan ham petrol sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı.

Bunun ardından brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,9 oranında arttı ve petrolün varil fiyatı geçen perşembe 74,59 dolara yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrolun vadeli işlemleri de 22 sent artarak varil fiyatı 69,52 dolar oldu. Veriler, ABD petrol stoklarının son 3,5 yılın en düşük seviyesine ulaştığını gösterdi.

- Hudeyde Limanı

Koalisyon güçleri, Babu'l Mendeb Boğazı'na yönelik tehditlerin durdurulması için Kızıldeniz üzerinde yer alan Hudeyde Limanı'nın ele geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Suudi Arabistan Hudeyde'de kontrolü sağlamak için düzenleyeceği operasyona yönelik Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası camia tarafından gösterilen tepkiyi azaltmak için "Husilerin dünya deniz ticareti için oluşturduğu tehdidi" kullanıyor.

Babu'l Mendeb Boğazı'nın kapatılması petrol tankerleri ile ticari yük gemilerinin sigorta maliyetini artıracak ve bu da petrol fiyatlarının yükselmesine ve pek çok ülkenin ekonomisinin olumsuz etkilenmesine neden olacak.

BM ve özellikle ABD, Yemen'e mal ve yardım girişlerinin büyük bir kısmının yapıldığı Hudeyde Limanı'na operasyon düzenlenmesine karşı çıkıyor.

AA