Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol stoklarının düşmesi ve yatırımcıların İran ham petrolüne uygulanan yaptırımları ve Çin ve ABD arasında şiddetlenen ticaret savaşını da izlemeleri ile birlikte varil başına 69 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 1 yükseldikten sonra yatay bir seyir izledi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ülke çapında ham petrol stokları geçen hafta 6.02 milyon varil düşerken, ülkenin en büyük petrol depolama bölgesi Cushing, Oklahoma'daki stoklar 576,000 varil azaldı. ABD, Çin mallarına iki hafta içinde 16 milyar dolar daha ek tarife uygulayacağını açıkladı.

Petrol fiyatları bu ay şimdiye dek 3 dolarlık bir bantta seyretti ve petrol volatilite göstergesi Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı, fiyatların geçen ayki yüzde 7'lik düşüşn ardından sıçrama yapmasını önledi. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump İran'a yönelik yaptırımların bazılarında değişikliğe gitti ve Kasım ayında bu ülkenin petrol satışlarına daha ağır cezalar uygulamaya yönelik planları teyit etti. Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, OPEC'ten gelen üretim artışı İran'dan kaynaklanan arz kayıplarını karşılamaya yetmeyebilir.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrol 69 doların üzerine fazla çıkamıyor ve daha da yükselmekte zorlanarak dar bir bantta seyrediyor. Hem aşağı hem de yukarı faktörler aynı anda mevcut ve fiyatları her iki yöne çekiyor" dedi ve "ABD'nin tekrar yaptırım uygulamasından dolayı İran'dan kaynaklanabilecek arz kesintilerine ilişkin endişeler fiyatları destekliyor, ancak ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı fiyatların yükselmesini önlüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek Tokyo saati ile 10:53'te varil başına 69.26 doalra çıktı. Kontrat Salşı günü 16 sent yükselerek 69.17 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı.

Eki,m vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1 sent düşerek varil başına 74.64 dolara indi. Kontrat Salı günü 90 sent yükselişle 74.65 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 6.24 dolar primli işlem gördü.