Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, traderların İran'daki arz kayıplarının ham petrolü dört yılın zirgvesine çıkarması ile birlikte, bu çıkışın hızlı olduğu endişelerinin devam etmesi sonucu, yükselişini 76 dolar yakınlarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Perşembe günü yüzde 0.6 kadar yükseldi. Fiyatlar bu hafta şimdiye kadar, İran'ın diğer bir müşterisi olan Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) kaybetme riski ile birlikte piyasanın daha da sıkışacağı endişeleri ile yüzde 4.1 arttı. Traderlar ayrıca, Suudi Arabistan ve Rusya'nın artan üretimi ve bunun yanında ABD'de stokların artmasını da dikkate almıyor. Öte yandan, petrolün RSI göstergesi bu hafta Haziran sonundan bu yana ilk kez 70 seviyesini aştı ve bu durum, bazı analistler için rallinin biraz abartılı olabileceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın defalarca Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'na (OPEC) fiyatları düşürme çağrısında bulunmasına neden olan küresel arz daralmasına bağlı endişeler ile birlikte Ağustos ortasından bu yana yaklaşık yüzde 17 yükseldi. Suudi Arabistan ve Rusya daha fazla petrol üretirken, traderlar OPEC ve ortaklarının İran'daki arz kayıpları ve Venezuela'da düşen üretimi karşılayıp karşılayamayacağı konusunda spekülasyona devam ediyor.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. başekonomisti Takayuki Nogami, "Yatırımcılar, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol açığını optimum zamanlama ile karşılayamayacağı düşüncesiyle, piyasanın sıkışmasını bekliyor," dedi ve "Ancak, son fiyat rallisinin ardından, petrol şimdilerde aşırı alım bölgesinde. Bu durum kar satışlarına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 75.99 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:51'de 76.24 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.18 dolar primle 76.41 dolara çıkarak Kasım 2014'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.2 düşerek varil başına 86.13 dolara geriledi. Fiyatşar Çarşamba günü yüzde 1.8 yükselerej 86.29 dolara çıktı ve Ekim 2014'ten bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 10.03 dolar primli işlem gördü.