Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin 8 ülkeye İran'dan petrol satın alma konusunda ayrıcalık tanımasının arz darlığı endişelerini azaltması sonrası yedi ayın en düşük seviyesi yakınlarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son altı seansta yüzde 6.6 düştükten sonra yüzde 0.6 kadar daha geriledi. ABD'nin İran'ın petrol satışlarını hedefleyen yaptırımları resmi olarak Pazartesi günü başladı, ancak ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye'ye bu kısıtlamalardan geçici istisna sağlandığını teyit etti. Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarının üst üste yedinci haftada da artış göstermesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatları, Trump yönetiminin ABD'de yapılacak Kongre ara seçimleri öncesi benzin fiyatlarını düşürebilmek için bazı ülkelere istisna sağlama şansının arttığı bir dönemde ABD ham petrol stoklarının artmaya devam etmesi ile birlikte geçen ay dört ayın zirvesinden yüzde 17 düştü. Öte yandan, Washington ve Beijing arasındaki ticaret anlaşmazlığı, yavaşlayan küresel büyüme ve azalan enerji tüketimine ilişkin endişeleri artırdı.

Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Piyasalar halen ABD, Rusya ve hatta OPEC'ten artan petrol akışını değerlendirirken, aynı zamanda küreselstoklardaki artışa da bakıyor," dedi ve "Arz şoku yaratan bir durum ya da OPEC'ten bir kesintinin olmadığı bir ortamda, piyasanın kısa vadeli petrol fazlası ile uğraşır görünürken yavaşlayan küresel ekonomiyi de fiyatlaması ile birlikte, kısa vadeli fiyat toparlanması güvenilmez ve kısa vadeli olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 40 sent düşerek varil başına 62.70 dolara kadar indikten sonra Seul saati ile 11:45'te 62.97 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 4 sent düşüşle 63.10 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.3 düşerek varil başına 72.92 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü 34 sent yükselerek 73.17 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 9.86 dolar primli işlem gördü.