Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC+ koalisyonunun üretim kısıntılarının etkinliğine ilişkin belirsizliğin sürmesi, ABD'de artan ham petrol üretimi ve talebin zayıflamakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte varil başına 52 dolar civarında tutunmaya çalışıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son birkaç seanstır kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra haftayı yüzde 0.3 düşüşle geçmeye yöneldi. Rusya'nın üretimi kısması ve Suudi Arabistan'ın gelecek ay ABD'ye petrol ihracatını düşürmesi küresel arz bolluğunun giderilebileceğine ilişkin iyimserliği artırıyor, ancak yatırımcıların güçlü bir şekilde artan ABD üretimine ilişkin endişeleri sürüyor. Öte yandan, veriler, dünyanın en fazla petrol kullanan bölgesinde tüketimin arzın gerisinde kalabileceğini gösteriyor.

Ham petrol fiyatları, yatırımcıların OPEC ve ortaklarının geçen hafta aldıkları üretim kısıntısı kararını değerlendirmeleri ile birlikte, bu ay şimdiye dek, 2017 yılının başından bu yana en dar bandında işlem gördü. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC üye devletlerinden kaynaklanabilecek planlanmamış kesintilerin, küresel stokların 2019'un 2'nci çeyreğinde düşmesinin beklenmesi ile birlikte, taahhüt edilen kısıntıyı iki katına çıkarabileeğini kaydetti. ABD'de petrol arama şirketleri gelecek yıl için harcamalarını artırırken, üretimin günlük 12 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "OPEC arzında daha büyük çaplı bir düşüşe neden olabilecek planlanmamış kesintilerin (İran ve Venezüela risk listesinin en üst sıralarında yer alıyor), OPEC üretim kısıntılarının etkin bir şekilde ikiye katlanmasını sağlayabilecek faktörler arasında olduğu düşünülüyor," dedi ve "Suudi Arabistan'ın ihracat kesintisi yoluyla ABD'yi hedef alan hareketi, OPEC'in arz fazlasını azaltma konusunda ciddi olduğunu gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek Singapur saati ile 13:01'de varil başına 52.39 dolara indi ve Kasım ayının ikinci yarısından bu yana ilk kez haftalık kayba yöneldi. Kontrat Perşembe günü 1.43 dolar yükselerek 52.58 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 üzerindeydi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 41 sent düşerek varil başına 61.04 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.2 yükselişle 61.45 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.44 dolar primli işlem gördü.