Bloomberg HT Haberler Fed 2025'in ilk faiz kararını açıkladı

Fed 2025'in ilk faiz kararını açıkladı

  • ABD Merkez Bankası (Fed) 2025'in ilk toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyerek Trump politikalarının etkilerini görmek için beklemeyi tercih etti.

  • 2024 Eylül ayından beri 3 kez üst üste faiz indirimine giden Fed böylece indirimlere ara verdi.

  • Fed metinden enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine ilişkin referansı kaldırdı.

  • Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin genel anlamda güçlü olduğunu ve politika duruşunu aceleci bir şekilde değiştirme ihtiyacını duymadıklarını söyledi.

  • Powell Trump'ın faiz açıklamaları hakkında yorum yapmazken yemin töreni sonrasında Trump'la herhangi bir temasları olmadığını belirtti.

  • Powell 'enflasyon hedefine doğru ilerleme' ifadesinin kaldırılmasının bir sinyal verme anlamına gelmediğini söyledi.

Giriş: 29 Ocak 2025, Çarşamba 22:00
Güncelleme: 30 Ocak 2025, Perşembe 00:50

Fed yılın ilk faiz kararını açıkladı. Banka 2 gün süren toplantının ardından politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında tuttu. Faiz kararı oy birliğiyle alındı.

Fed metinden enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru ilerlediğine ilişkin referansı kaldırdı. Para politikası metninde enflasyonun 'bir nebze yüksek, ekonomik görünümün belirsiz' olduğuna vurgu yapıldı. İşgücü piyasasının sağlam kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Politika yapıcılar, enflasyon ve istihdam hedeflerine yönelik risklerin "kabaca dengede" olduğunu ve ek faiz ayarlamalarının kapsam ve zamanlamasının gelen verilere ve görünüme bağlı olacağını yineledi.

Fed’in ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ekonomik etkilerine dair netlik oluşana kadar hamle yapmayacağı beklentisi hakim.

Trump geçen hafta Davos'taki açıklamalarında; "Faiz oranlarının derhal düşürülmesini talep edeceğim. Aynı şekilde, tüm dünyada faizlerin düşmesi gerekiyor. Faiz oranları her yerde bizi takip etmeli." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Trump'ın Meksika ve Kanada'dan gelen mallara yüzde 25 ithalat vergisi getirme tehdidinde bulunması enflasyonun daha da alevleneceği beklentisini artırıyor.