Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Jeopolitik gerilim sürüyor: ABD-İran anlaşması belirsiz, İsrail saldırıyor

Jeopolitik gerilim sürüyor: ABD-İran anlaşması belirsiz, İsrail saldırıyor

  • ABD ve İran'ın ateşkesi uzatacak ve Hürmüz Boğazı'nı açacak anlaşmaya varıp varamayacağı belirsizliğini koruyor.

  • ABD-İran arasında belirsizlik çözülemezken, İsrail Lübnan'da tarihin en geniş işgal hareketlerinden birini gerçekleştiriyor.

Jeopolitik gerilim sürüyor: ABD-İran anlaşması belirsiz, İsrail saldırıyor
01 Haziran 2026, 08:21 Güncelleme :

ABD ve İran hafta sonu boyunca, ateşkesi uzatacak ve Hürmüz Boğazı’nı açacak bir anlaşma taslağında değişiklikler yapılması amacıyla mesajlaşmalar yaptı. Ancak tarafların kayda değer bir ilerleme kaydedip kaydetmediği belirsizliğini korudu.

ABD Başkanı Donald Trump Truth Social’da yayımladığı açıklamasında önerdiği anlaşmanın “İran’ın nükleer silaha sahip olmayacağını” açıkça belirttiğini söyledi. Trump, cuma günü Beyaz Saray’da düzenlenen ve bir anlaşma açıklayacağını söylediği toplantıdan bu yana İran konusunda konuşmamıştı.

O günün erken saatlerinde sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, İran’ın nükleer programını askıya alması ve boğazı uluslararası bir su yolu olarak tamamen eski durumuna getirmesi dahil olmak üzere taleplerini yinelemişti.

Devrim Muhafızları ile yakın bağları bulunan yarı resmi Tasnim haber ajansı pazar günü, her iki tarafın da değişiklik önerileri sunmaya devam ettiğini belirtti, ancak ABD ve İran’ın nihayetinde bu değişiklikleri reddederek anlaşmanın çökmesine yol açabileceğine dikkat çekti. Tasnim’e göre İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, “Görüşmeler ve mesaj alışverişi devam ediyor. Kesin bir sonuca varılana kadar bir yargıda bulunmak mümkün değil” dedi. Araghchi “Şu anda söylenen her şey spekülasyondan ibaret ve bunlara önem verilmemeli” ifadelerini kullandı.

İsrail'den Lübnan'da geniş çaplı saldırılar

Bu arada, İran’ın bölgedeki en güçlü müttefiki olan Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırması üzerine İsrail, son dönemin en geniş çaplı Lübnan saldırılarını gerçekleştirdi.

Axios muhabiri, kimliği açıklanmayan bir ABD’li yetkiliye atıfta bulunduğu paylaşımda, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun yeni bir ateşkes girişimini desteklemek amacıyla Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile ayrı ayrı görüştüğünü belirtti.

ABD, ilk adım olarak Hizbullah’ın İsrail’e yönelik tüm saldırıları durdurmasını ve İsrail’in Beyrut’ta gerginliği tırmandırmaktan kaçınmasını önerdi.