Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD para piyasaları, Fed'in bugün de repo piyasasına 75 milyar dolar enjekte etmesinin ardından sakinleşme işaretleri gösterdi ve temel faizler sorunlu seviyelerinden geri çekildi.

ABD para piyasası faiz oranının Salı günü yüzde 10 ile rekor seviyeye çıkmasının ardından üst üste üçüncü günde de yüksek seviyelerde kalmasına karşın, Çarşamba günü erken saatlerde, Fed'in milyarlarca dolar değerinde Hazine tahvili ve diğer menkul kıymetleri satın alarak piyasaya para vermesinden bile önce yüzde 2.8 seviyesine indi.

Piyasada dikkatler şimdi politika yapıcıların gecelik borç verme piyasasının sakinleşmesi sağlamak ve yüksek faizlerin ekonominin diğer kısımlarına zarar vermemesini önlemek için Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşamki toplantısında ilave adımlar atıp atmayacağına çevrilmiş durumda.

Fed yetkilileri muhtemelen bir şeyler yapmak zorunda kalacak, zira New York Fed Çarşamba günü yaptığı açıklamada efektif fed fon faizinin yüzde 2.3'e tırmanarak Fed'in gösterge faiz aralığı olan yüzde 2-2.25'in üzerine çıktığını duyurdu. Bu olumsuz bir gelişme, çünkü bu durum Fed'in kısa vadeli faizler üzerindeki kontrolünü kaybettiğini ve finans piyasalarına rehberlik gücünün azaldığını işaret ediyor.

New York'ta MUFG Securities'ten John Herrmann, "Bu para piyasaları finans sisteminin çok güçlü kısımlarıdır ve herşey buradan akar," dedi ve "Fed'in bu sorun konusunda şimdiye kadar yaptığı, binaya yangın musluğu yapmak yerine yangının peşinde koşan itfaiyeye benziyor. Daha fazlasını yapmak zorundalar" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Salı günü piyasaya 53.2 milyar dolar likidite enjekte ederek 10 yıl sonra ilk kez müdahalede bulunmuştu.