Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD merkez bankası Fed’in bugünkü toplantıda varlık alımlarını bu yılın ilerleyen dönemlerinde azaltacağına ilişkin işaret vermesi beklenirken, dikkatler aynı zamanda 2022 yılında faiz artırımına gidilmesi konusunda artan iç baskıyı açığa çıkarabilecek tahminlerde de olacak.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Salı günü başlayan ve bugün sona erecek politika toplantısında gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında bırakmasına ve varlık alımlarını mevcut seviyesi olan aylık 120 milyar dolarda tutmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Toplantı sonrası açıklama TSİ 21.00’de yapılacak ve faiz projeksiyonlarına ilişkin noktasal grafik dahil güncellenmiş çeyrek dönem tahminleri de açıklamada yer alacak.

18 Fed yetkilisinden yedisi Haziran ayında 2022 yılında bir faiz artışı beklediklerini ifade ederken, medyan tahmini faizlerin 2023 yılına kadar sabit tutulacağını işaret ediyor.

Enflasyon tahminlerinin bu toplantıda muhtemelen yükselecek olması ile birlikte, 2022’de faiz artırımı bekleyenlerin kampına daha fazla yetkilinin katılması da öngörülüyor. Erken faiz artırımına yönelik artan destek Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kovid-19 tehdit olarak kalmaya devam ederken sabırlı olunması gerektiği yolundaki mesajını ve varlık alımlarının azaltılmasının faiz artırımı için geri sayımı başlatmayacağı yolundaki iddiasını zayıflatıyor.

Cornerstone Macro LLC ortağı ve eski Fed ekonomisti Roberto Perli, “Varlık alımlarının azaltılması konusu oldukça fazla dile getirilmiş durumda, bu yüzden şaşırtıcı olmayacak. Noktasal grafik konusu daha az belirgin. Noktasal tahminlerin daha yukarıda olacağını düşünmek daha kolay ve aşağı gideceğini hayal etmek imkansız” dedi.

Powell’ın ekonomiye yönelik değerlendirmeleri Beyaz Saray tarafından da incelenecek. Başkan’ın dört yıllık görev süresi Şubat ayında doluyor. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu ABD Başkanı Joe Biden’ın Powell’ın görev süresini uzatmasını bekliyor, ancak bazı yenilikçiler Beyaz Saray’ın başka birini göreve getirmesini istiyor. Biden’ın kararını bu sonbaharda vermesi bekleniyor.

İlgili haberler

Varlık alımlarına ilişkin sinyaller

Varlık alımlarının azaltılmasının ekonominin iyileşmesi koşuluna bağlanmasına karşın, bu hafta Çin’in gayrimenkul sektörüne ilişkin endişelerden kaynaklanan piyasa kargaşası toplantının tonunu muhtemelen etkilemeyecek.

Perli, “Durum kötüleşirse, FOMC kendini kaçış yoluna bırakacak” dedi.

Toplantının önemli kısmı muhtemelen varlık alımlarının azaltılmasının zamanlaması, kompozisyonu ve hızına odaklanacak. Fed halihazırda her ay 80 milyar dolar tutarında Hazine tahvili ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alımı yapıyor. Yetkililer, ekonominin Kovid-19’dan toparlanması ile birlikte enflasyon ve istihdam konusunda “kayda değer ilave ilerleme” gösterene dek tahvil alımlarına devam etme taahhüdünde bulundular.

'Kayda değer ilerleme' söylemi

Powell, Ağustos sonlarında Fed’in yıllık Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmada, FOMC’nin, işgücü piyasası “açık bir ilerleme” sağlanırken, enflasyon hedefinin de yakalanmasının ardından bu yıl varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceğini söyledi.

Jefferies LLC baş ABD finansal ekonomisti Aneta Markowska, açıklamada buna benzer bir söyleme yer verilebileceğini kaydetti.

Markowska, “Powell’ın, istihdam tarafında açık ilerleme sağlandığına ve enflasyon hedefinin yakalanması halinde varlık alımlarının azaltılmasına başlanabileceğine ilişkin Jackson Hole konuşmasındaki söylemi tekrar kullanılabilir. Bu söylem ‘kayda değer ilave ilerleme’ kadar güçlü değil. Ancak çok yakın olduğumuz ve oraya çok yaklaştığımızın iyi bir işareti olabilir” dedi.

Açıklama muhtemelen, merkez bankasının sıkılaştırma politikasına başlamasına neden olan iki işaret olan enflasyon ve işgücü piyasası konusunda; enflasyonun Fed’in fiyat hedefine doğru “kayda değer ilerleme” gösterme kriterini tutturduğu ve işgücü piyasasında ise yıl sonuna kadar kayda değer iyileşme sağlanmasının beklendiği yolunda bir iletişim içerecek Anna Wong, Andrew Husby ve Eliza Winger - Bloomberg Economics

Delta varyantı son dönemde işgücü piyasasında bazı sorunlara yol açarken, FOMC açıklamasında, ekonominin güçlenmeye devam ettiği ve enflasyondaki güçlü artışın “geçici” olduğu yolundaki söylemini tekrarlayarak, çok az değişikliğe gitmeyi tercih edebilir.

Aralarında St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın yer aldığı bazı yetkililer varlık alımlarının azaltılmasına daha erken başlanması gerektiğini düşünüyor. Ancak bu iki yetkilinin bu yılki FOMC toplantılarında oy kullanma hakkı bulunmuyor, bu nedenle azaltma kararının Kasım ya da Aralık ayına bırakılmasına muhtemelen fazla bir itiraz gelmeyecek.

Noktasal grafik

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin çoğu, noktasal grafiğin ilk faiz artırımının 2023 yılında olabileceği yolundaki işaretini sürdürmesini bekliyor, ancak yükselmekte olan enflasyona ilişkin endişeler şahin bir eğilime neden olabilir.

Ankete katılan ekonomistlerin üçte birinden fazlası, Fed yetkililerinin 2023 yılında faiz artırımı olacağına ilişkin tahmin medyanının iki artırımdan fazla olabileceğini düşünüyor ve bu da ilk artırımın yılın ilk yarısında olabileceğini işaret ediyor. Tahminler ayrıca, üç faiz artırımının beklendiği 2024 yılı için ilk görüşleri de içerecek.

Enflasyon tahminleri ayrıca, ekonominin pandemiden yeniden açılması ile birlikte arz aksaklıklarından kaynaklanan sebeplerden dolayı yükselen fiyatlara ilişkin komitenin görüşlerini görmek açısından da önemli olacak. Daha yüksek enflasyon tahminleri ilerleyen dönemlerde daha keskin faiz artırımı patikasına yol açabilir. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu fiyat artışları için medyan tahminin bu yıl yüzde 3,8’e tırmanmasını ve gelecek yıl ise yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

Pictet Wealth Management Kıdemli ABD Ekonomisti Thomas Costerg, “Noktasal grafik, bölgesel Fed başkanlarının noktasal tahminlerini yükseltebilecek olmasından dolayı Powell için can sıkıcı bir faktör olabilir. Bölgesel Fed başkanları enflasyon riski konusunda Powell kadar rahat değil. Bölgesel Fed yetkilileri ve Kurul arasındaki görüş farkının oldukça büyük olması ile birlikte sahne arkasında oldukça hararetli bir tartışma bekliyorum” dedi.

Basın toplantısında hangi mesajlara odaklanılacak?

Powell toplantı sonrası yapacağı basın açıklamasında muhtemelen FOMC’nin varlık alımlarının azaltılmasını görüştüğünü söyleyecek ve Başkan’ın açıklamaları komitenin 2-3 Kasım’daki bir sonraki toplantıda harekete geçebileceği izlenimi yaratabilir. Powell öte yandan muhtemelen son verilerin ardından enflasyon üzerinde duracak ve son tüketici anketlerindeki güçlenmeleri işaret ederek Amerikalıların beklentilerinin değişip değişmediğine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

Öte yandan Başkan muhtemelen artan konut fiyatlarından ve hisse senetlerine küresel bazda satış getiren Çin’deki gayrimenkul sektörü krizinden kaynaklanan tehditlere ilişkin soruları da yanıtlayacak.

İki Fed başkanının hisse senedi işlemlerine ilişkin son açıklamaları da muhtemelen Fed politikalarına ilişkin bir inceleme duyuran Powell’a sorulacak.