Advertisement
HABERLER ABONE OL

Görev süresi şubat ayında dolacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’a ikinci bir dönem göreve devam etmesi konusunda Senato’dan destek artıyor. Ancak trilyonlarca dolarlık varlık alımlarına tepkili bazı kilit Demokratlar Powell’a destek verip vermeme konusunda hala kararsız.

Bloomberg’in birçok senatörle bu hafta yaptığı röportajlar Powell’ın özellikle de muhafazakar Demokrat Senatör Joe Manchin’in desteğini kazanmasının kolay olmayacağını ortaya koyuyor.

Manchin, trilyonlarca dolarlık varlık alımları konusunda Bloomberg’e, “Son bir yılda yaptıklarımız bana hiç mantıklı gelmiyor. Piyasanın hiç olmadığı kadar güçlü olduğu bir dönemde neden kendi tahvillerimizi alıyoruz” dedi.

Manchin, Powell’a yazdığı bir mektupta tahvil alım programını küçültmesi çağrısını yapmıştı.

Muhalif sesler de var

Fed’in son dönemdeki politikalarını eleştiren diğer senatörler Senato Bankacılık Komitesi Demokrat Başkanı Sherrod Brown, Massachusetts Demokrat Senatörü Elizabeth Warren ve Rhode Island Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse da Bloomberg’in sorularını yanıtlarken Powell’a destek vermekten kaçındı.

Brown ve Warren, Powell’ı finansal regülasyonlar konusunda eleştirmiş, Whitehouse ise Fed Başkanı’na iklim değişikliğinin finansal etkileri konusunda yüklenmişti. Bununla birlikte şu ana kadar hiçbir Demokrat senatör Powell aleyhinde oy kullanacağını ya da yerine aday olabileceği belirtilen Fed Guvernörü Lael Brainard’ı destekleyeceğini açıklamadı.

Kararın sonbaharda açıklanması bekleniyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Powell’ı ilave bir dört yıl görevde tutmak ya da yerine başkasını aday göstermek konusundaki kararını sonbahar aylarında vermesi bekleniyor. Biden’ın ayrıca Fed’de bir başkan yardımcılığı ile denetimden sorumlu başkan yardımcılığı koltuğunda değişikliğe gitme ve bir açık pozisyona atama yapma imkanı da bulunuyor.