Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında üyeler ekonominin Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) hedeflerinden uzak olduğunu vurguladı.

Tutanaklarda tahvil alımlarına ilişkin ifadeler dikkat çekti. Buna göre bazı üyeler tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerin önümüzdeki toplantılarda olabileceğini öngördü. Fed üyeleri bir noktada tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerin başlaması gerektiği sinyalini verdi.

Toplantı tutanaklarında konuyla ilgili olarak "Bazı üyeler, ekonominin komitenin hedeflerine doğru hızlı bir ilerleme göstermeye devam etmesi durumunda varlık alımlarının hızını ayarlamaya yönelik bir planı tartışmaya başlamak için bir noktada önümüzdeki toplantıların uygun olabileceğini belirtti" ifadeleri kullanıldı.

Tutanaklarda birçok üyenin ekonominin komitenin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ilerlemesinin zaman alabileceğine yönelik değerlendirmeleri de dikkat çekti.

Powell, varlık alımlarını konuşmak için erken olduğunu belirtmişti

Yetkililer söz konusu toplantıda faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutmuş; istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru “kayda değer ilave ilerleme” görülmedikçe aylık 80 milyar dolar lık tahvil ve 40 milyar dolarlık ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını sürdürmeyi taahhüt etmişlerdi. Fed’in bir sonraki FOMC toplantısı 15-16 Haziran’da yapılacak.

Tutanakların yayımlanmasıyla ABD tahvilleri yüksek bir hacimle vadeli işlemlerde değer kaybetti. ABD’de hisse senedi endeksleri de düştü.

Fed Başkanı Jerome Powell nisan toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, varlık alımlarının azaltılması hakkında konuşmaya başlamak için erken olduğunu söylemişti.

JPMorgan Chase & Co. ABD Başekonomisti Michael Feroli, Powell’ın varlık alımlarını azaltmayı konuşmanın zamanının gelmediğini söylemesine karşın tutanaklarda bu konunun konuşulmasının gündeme gelmesini şaşırtıcı olarak değerlendirdi. Feroli, toplantının ardından açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan nisan ayı istihdam verisine karşın, bu tartışmaya Haziran FOMC toplantısında küçük adımlarla başlanabileceğini öngördü.

Nisan toplantısından önce istihdamda güçlü veriler kaydedilmişti

ABD işgücü piyasası mart ayında güçlü artış kaydetmişti. Fed üyeleri de nisan toplantısına bu verilerle girmişti. Fed üyeleri o gündem bu yana tahvil alımlarını azaltmaya başlaması için ekonomide devam eden bir güçlenme görmeleri gerektiğini dile getirmişlerdi.

Fed yetkilileri, tutanaklara göre toparlanmanın bu şartları sağlaması için sadece tahminlerde değil, gerçek verilerde de ilerleme görmeleri gerektiğini yineledi.

Tutanaklarda kaç üyenin varlık alımlarını konuşmaya başlama taraftarı olduğu belirtilmedi.

Nisan toplantısının ardından geçtiğimiz günlerde Fed’in varlık alımlarını geç olmadan konuşmaya başlaması gerektiğini belirten Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan gibi bu yıl Fed kararlarında oy hakkı bulunmayan bazı üyeler bu konuyu gündeme getirse de Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ve Fed Guvernörü Lael Brainard gibi isimler ise ekonominin desteklere ihtiyaç duymaya devam ettiği görüşünü aktardılar.