Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yapay zeka denince insanların biraz çekindiğini ve 'robotlar mı gelecek, acaba başımıza neler gelecek?' diye düşündüklerini belirten Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. İlker Altıntaş, bu korkunun yersiz olduğunu ve 2020 yıl için yapılan öngörülere göre, yapay zekanın global ölçekte ekonomilerde net iş kazancı getireceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Altıntaş, istatistiklere göre, 2020 yılı itibarıyla yapay zekanın 2.3 milyon yeni iş yaratacağını, buna karşın da 1.8 milyon katma değeri düşük işi yok edeceğini vurguladı. Yapay zekanın globalde 500 bin net yeni iş yaratacağının altın çizen Altıntaş, "Burada bir ama var. Bu işler eski işler değil, yeni işler. Dolayısıyla farklı nitelikte işler. 2020 için bir başka tahmini söyleyeyim Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 İş Raporu'na göre, 2020 ve sonrasında ihtiyaç duyacağımız iş niteliklerine baktığımız zaman, yaratıcılık, karmaşık problem çözümü, eleştirel düşünme, bilişsel esneklik, duygusal zeka gibi bugün daha az kullanılan alanları daha çok kullanmamız gerekecek.İşte yapay zekanın oluşturacağı yeni iş ve mesleklerde bu yetkinlikleri daha çok kullandığımız işler olacak" diye konuştu.

    

'İNSAN VE MAKİNE ZEKASI BİRLİKTE'

Günümüzde 'büyük veri'yi (big data) anlamlandırmak için alışılagelmiş yöntemlerin mümkün olmadığını kaydeden Altıntaş, bu noktada yapay zeka, makine öğrenmesi diğer akıllı algoritmaların imdada yetiştiğini belirtti. Yapay zekaya bakış açılarını da değerlendiren Altıntaş, "Biz bütünleşik zeka diyebileceğimiz insan ve makine zekasının birlikte olduğu, tekrarlayan, katma değeri düşük ve sıkıcı işleri makinelere devrettiğimiz, katma değeri yüksek işleri de insanlarımızın yaptığı bir modelin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Veya karar alma noktasında, karar vericinin önüne en iyi yapay zeka uygulamasını koyup, onun daha iyi, daha sağlıklı karar almasını sağlayacak bir yapı. Buna "bütünleşik zeka" diyorum. Yani bu aslında insan zekasını yapay zeka ile birlikte daha bütünleşik hale getirme" değerlendirmesinde bulundu.            

5.5 MİLYON KİŞİ TELEFONUNU SALLADI, 500 MİLYON TL EK KREDİ KULLANILDI

Mobil bankacılık tarafındaki gelişmeleri de değerlendiren Altıntaş, Akbank'ın 4.5 milyon civarında mobil bankacılık kullanıcısı olduğunu, bu alanda da farklılaştırmak adına yatırımlarının devam ettiği söyledi. Yılbaşında başladıkları "selfie ile giriş" uygulamasının müşterileri tarafından büyük beğeni topladığını ifade eden Altıntaş, "Artık yüz tanıma ile müşterilerimiz mobil bankacılık uygulamamıza giriyorlar. Bunun yanında "salla kredi" uygulaması ise müşterilerimiz telefonunu sallayarak kredi limitlerini öğrenebiliyor ve o krediyi o anada kullanmaya başlayabiliyorlar. Bu noktada tam 5.5 milyon kişi telefonlarını sallayarak limitini öğrenmek için ve kredi kullanmak için. Biz bu uygulama ile 500 milyon TL'nin üzerinde ek kredi kullandırdık" diye konuştu.    

'200'E YAKIN ŞUBEDE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLADIK'

Şubelerin dijitalleşmesine de değinen Altıntaş, şube ve dijital kanalları bir birine yaklaştırmaya çalıştıklarını belirterek, "Dijital kanallarda sağlamakta olduğumuz deneyimi müşterinin fiziksel olarak da aynı yalınlıkta, aynı hız ve kolaylıkta şubede de alabilmesini istiyoruz" dedi. Altıntaş, şu ana kadar 200'e yakın şubenin dijital dönüşümünü sağladıklarını, önümüzdeki yıl da 350 şubeyi dönüştürmüş olacaklarını sözlerine ekledi. Dijital dönüşüm ile şubelere mobilite getirdiklerini ifade eden Altıntaş, bunla beraber 'gişe ekstra' verdikleri cihazlarla müşterilerin gişeyi beklemek yerine gişe ekstradan kendi kendilerine işlemlerini yaptıklarını ifade etti.