Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk mevduat sahiplerinin hükümetin Döviz mevduatlarının kur korumalı lira mevduatlara dönüştürülmesi programına şu ana kadar sınırlı bir iştah gösterdiklerini bildirdi.

Fitch raporunda, "Yüksek enflasyon ve Türk mudilerin döviz mevduatlarından çıkma konusunda isteksizlikleri dikkate alındığında, döviz mevduattan kur korumalı lira mevduata geçişin sınırlı olmaya devam etmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Türk yetkililerin yerel basına yaptıkları açıklamaların Ocak 2022 sonu itibariyle döviz mevduatlarının yüzde 4 kadarının kur korumalı lira mevduata döndüğünü gösterdiğini belirten Fitch, BDDK verilerinin de 17 Aralık 2021-28 Ocak 2022 arasında döviz mevduatlarının sadece yüzde 3,8 azaldığını gösterdiğini vurguladı.

Fitch, döviz mevduatlarının kur korumalı lira mevduata dönüşümü uygulamasının lirada değer kaybını sınırlaması halinde, bunun banka fonlamalarının istikrarına yönelik kısa vadeli riskleri azaltarak, döviz cinsinden varlıklara yerel talebi azaltarak bankaların kredi profillerine yönelik riskleri aşağı çekebileceğide vurguladı.

"Bununla birlikte, uygulama lirayı zayıflatan yurt içi güvendeki keskin kötüleşmenin nedenlerini, yüksek enflasyonu, derin şekilde negatif reel faizleri, güvenilik bir politika çıpası olmamasını düzeltemez" ifadelerini kullanan Fitch, "Makro ekonomik oynaklığın kısa vadenin çok ötesinde devam edeceğine inanıyoruz" dedi.

Altın, Avrupa Merkez Bankası’nın daha şahin bir tutum takınmasıyla sert bir düşüş kaydettikten sonra toparlayarak haftayı kazançla kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise dolar kuru ve küresel altın fiyatlarındaki yatay seyirle 788 TL seviyesinde bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası politika faizinde beklentilerle paralel olarak herhangi bir değişiklik yapmazken enflasyona karşı daha şahin açıklamalarda bulundu. Karar sonrasında basın toplantısı düzenleyen AMB Başkanı Lagarde enflasyon görünümüne yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu ve yetkililerin ortak bir endişeye sahip olduklarını belirtti.

Lagarde 2022 için faiz artırımı seçeneğinin artık masada olduğunu belirtirken, İngiltere Merkez Bankası da üst üste ikinci toplantıda da politika faizini artırarak yüzde 50'ye çıkardı.

Altın yatırımcıları özel sektör istihdamının beklentilerin bir hayli altında kalması sonrasında gözlerini cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevirdi.

ABD’de tarım dışı istihdamdaki artış son 5 ayın 4’ünde beklentilerin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin Ocak ayı için beklentisi ise 199 binlik bir artış kaydedileceği yönünde.

Bloomberg ekonomistleri ise Ocak ayında verinin zayıf geleceğini fakat bunun Fed'in faiz artırım patikasını etkilemeyeceğini belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak haftaya yükselişle başlamıştı.

Altın yatırımcılarının ADP özel sektör istihdam verisinden son tarım dışı istihdam verisine odaklanmasıyla kazançlarını koruyan ons altın, AMB’nin görece şahin açıklamalarına rağmen cuma günü sabah saatlerinde 1.807 dolar seviyesinde bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, dolar kuru ve küresel altın fiyatlarındaki yatay seyirle 788 TL seviyesinde bulunuyor.

Nasdaq vadelilerinin 30 günlük oynaklığı, Meta düşüşü sonrası Amazon'un piyasaları desteklemesiyle 2021 Nisan ayı başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Meta’nın beklentilerin altında zayıf bir bilanço açıklamasının ardından şirketin hisseleri bir günde yüzde 23 düşüş kaydederken şirketin piyasa değeri 195 milyar dolar geriledi. Böylece Meta ABD şirketleri arasında yaşanan en büyük günlük değer kaybını yaşamış oldu. Bundan önceki en büyük değer kaybı ise 180 milyar dolar ile Apple’da yaşanmıştı.

Meta hisselerinin çakılmasıyla Nasdaq perşembe gününü yüzde 3,74 düşüşle kapatırken S&P 500 de yüzde 2,44 düşüş kaydetti.

Amazon’un gelirini geçen yıla göre yüzde 9 artırmasının ardından piyasalar cuma günüyeniden yükselişe geçti. Nasdaq vadelileri perşembe günkü sert düşüşün ardından cuma gününe yüzde 2 yukarıda başladı.

Nasdaq’da oynaklık en son bu kadar yükseldiğinde piyasaların gündeminde ekonomilerin salgından toparlayacağına dair umutlar ve Fed’in varlık alımı azaltımı iletişimine başlaması yer alıyordu.

Nasdaq’taki oynaklık aynı zamanda son zamanlarda korelasyonunun arttığı Bitcoin gibi kripto varlıkları da etkiliyor. Bitcoin perşebem günü Meta'nın analist beklentilerinin altında bir bilanço açıklaması sonrasında şirket hisselerinde yaşanan düşüşle gerilerken, kripto para piyasalarının geneli de Nasdaq vadelilerindeki düşüşü takip etti.

Amazon’un açıkladığı dördüncü çeyrek bilançosu, teknoloji hisselerine yönelik dönem dönem hissedilen endişeleri en azından şimdilik ortadan kaldırırken, bu sabah ABD vadeli endeksleri yükseliyor.

Perşembe günü yüzde 2,44 düşen S&P 500 ile yüzde 4,22 kayıpla günü tamamlayan Nasdaq 100 endeksi vadelileri artıda. Teknoloji endeksi Nasdaq’ta Perşembe günü yaşanan günlük düşüş 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Asya endeksleri de Çinli teknoloji hisselerinin desteklediği Hong Kong Hang Seng endeksi öncülüğünde değer kazanıyor. Japon Nikkei sınırlı yükselirken, tatilden dönen Hang Seng tırmanışla olumlu ayrışıyor. Çin borsası Yeni Ay Yılı nedeniyle bugün de işleme kapalı.

Bununla birlikte Fed’in ardından AMB ve İngiltere Merkez Bankası’nın da giderek şahinleştiğinin ortaya çıkması tahvillere satış getirdi. Japonya 5 yıllık tahvil getirisi 2016’dan bu yana ilk kez yüzde 0’a yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi son iki günde 7 baz puan yükselişle yüzde 1,84’ün üzerine çıktı.

Euro/dolar dün yüzde 1’in üzerindeki yükselişinin ardından bu sabah 1,1460 seviyesinde işlem görüyor. Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Nisan 2021’den bu yana en uzun düşüş serisine ilerliyor. Ham petrolün varil fiyatı 2014’ten bu yana ilk kez aştığı 90 doların üzerinde seyrediyor.

Meta'nın kaçırdığı iştahı Amazon geri getirdi

Amazon.com Perşembe günü açıkladığı bilanço ile dördüncü çeyrek satış gelirlerinin yüzde 9,4 artışla 137,4 milyar dolara yükseldiğini duyurdu.

Şirketin satış geliri, 2021’nin tamamında ise yüzde 22 artışla 469,8 milyar dolara ulaştı.

Hisse başına kâr 27,75 dolar oldu. Kardaki yükselişte, şirketin Kasım ayında halka açılan Rivian Automotive Inc. yatırımının vergi öncesi getirisi etkili oldu.

Analistler satış gelirinin 137,8 milyar dolar, hisse başına karın da 3,77 dolar seviyesinde açıklanmasını bekliyordu.

E-ticaret devinin kârı da, bulut bilişim bölümünün yardımıyla beklentileri aştı ve yatırımcılar şirketin Prime abonelik hizmeti fiyatını 2018’den bu yana ilk kez artırarak 20 dolar yükselişle 139 dolara çıkarmasını olumlu değerlendirdi.

Amazon hisseleri vadeli işlemlerde yüzde 19’a kadar yükseliş kaydetti.

Böylece Amazon - teknoloji bilançolarının çok yoğun olduğu bu hafta - Apple Inc., Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. gibi güçlü bir bilanço açıklanmış oldu. Ancak Facebook uygulamasında abone sayısının düştüğünü duyuran Meta hisseleri benzeri görülmemiş bir şekilde perşembe günü yüzde 26 düştü ve şirketin piyasa değerinden 251,3 milyar dolar silindi. Bu, herhangi bir ABD şirketinin hisse değerinde bir günde yaşanan en büyük düşüş oldu.