Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in faiz artırımı döngüsünde sona yaklaşıldığının tahmin edilmesiyle beraber, varlık yöneticileri dolara gittikçe daha olumsuz bakıyor.

CFTC verilerine göre geçtiğimiz hafta, rezerv para birimi dolar ile olan 8 para birimi çiftinde, dolar üzerine olan kısa kontratların sayısı 321 bin 758 ile Temmuz 2021’den beri olan en yüksek seviyeye ulaştı. Hedge fonlarının da üst üste beş hafta boyunca dolara karşı pozisyon aldığı bildiriliyor.

Avustralya’nın en büyük bankalarından olan ANZ Bank’in stratejistlerinden John Bromhead, “Fed’in maksimum şahinliğe yakınlaşması ve Avrupa’daki enerji durumunun vahimliğinin azalması ile birlikte, doların güvenli liman primi geriliyor” dedi.

Fed yetkililerinin son zamanlardaki yorumları ve ABD enflasyonunun yumuşaması ile birlikte, doların en güçlü zamanlarının bittiği ve bundan sonra daha düşük faiz artırımlarına gidileceği konusundaki tartışmalar sürüyor.

Goldman Sachs ve Wells Fargo pozisyonlarını doların güçleneceği tahmini üzerine alırken, M&G Investments ise Fed’in sıkılaşma konusunda daha tedbirli davranmasını bekliyor.

Varlık yöneticilerinin euro üzerine olan uzun pozisyonlarını artırırken yen ve sterlin üzerine olan kısa pozisyonlarını da azaltmasının, dolar hakkındaki görüşlerin yön değiştirdiğini gösterdiği düşünülüyor.

Goldman Sachs, Kore wonunu ve Singapur dolarını tavsiye ederken, doların Asya para birimlerine karşı güçlü devam edeceği üç ila altı ayın kaldığını belirtiyor.

Morgan Stanley stratejisti Matthew Hornbach, “Zayıf küresel büyüme ve daha düşük TÜFE Fed’in duraksamasını mümkün kılarken, ABD faiz oranlarının ve doların düşmesine neden olacak” şeklinde yazdı.