Advertisement

Türk gıda perakende sektörünü mercek altına alan HSBC'ye göre, kısa vadeli sorunlara rağmen Türk market zincirleri güçlü büyümeye devam edecek.

Sektör üzerine yayınladıkları son raporda kısa vadedeki sıkıntıların uzun vadeli potansiyeli gizleyebileceği konusunda uyarıda bulanan HSBC analistleri, başta Migros olmak üzere perakende hisselerinin cazibe vadettiğini kaydetti.

Peki analistlere göre kısa vadeli zorluklar ve uzun vadeli güçlü taraflar neler?

OLUMLU FAKTÖRLER

Kurda beklenen toparlanma

Son birkaç çeyrektir perakendeciler üzerinde baskı yaratan kurdaki değer kaybının seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkmasıyla beraber yakın zamanda azalması bekleniyor. Böylece borcunun büyük çoğunluğu euro cinsinden olan Migros gibi şirketler için daha olumlu bir ortam oluşabilir. Ayrıca volatilitenin azalması da Döviz hareketlerinden kaynaklanan nakitdışı kayıplar da azalabilir.

Yüksek gıda enflasyonu

Dünyada azalan gıda ve hammadde fiyatlarına rağmen Türkiye'de yüksek seyreden gıda enflasyonu perakendeciler açısından olumlu görülüyor.

Düşük penetrasyon seviyesi

Türkiye'de modern gıda perakende sektörünün diğer ülkelere kıyasla penetrasyonunun hala düşük olması sektörde hala fırsat olabileceğine dair önemli bir işaret sayılıyor. Özellikle Güney Afrika ve Rusya gibi benzer profildeki ülkelere göre bile geri olduğundan sektördeki büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca sektörün parçalı yapısı konsolidasyon yoluyla büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Ülkedeki en büyük beş perakendecinin toplam pazar payı sadece yüzde 15. Diğer ülkelerde bu oran yaklaşık yüzde 60.

Kızışan rekabet ve konsolidasyon beklentisi

Son yıllarda sektörden görülen yabancı çıkışlarına rağmen, yerli aktörler arasında rekabetin kızışması sonucu sektörde bir konsolidasyon süreci görülüyor.

Kiler'in CarrefourSa tarafından alımı gibi anlaşmaların yenilerinin gelmesi beklenebilir.

OLUMSUZ FAKTÖRLER

Çalışan maliyetlerinde artış beklentisi

Geçtiğimiz üç yıl içinde Türk perakendecileri için çalışan maliyetlerinin oranı önemli oranda artarak ortalama olarak satışların yüzde 8'ine ulaştı. Yüksek ücret enflasyonun yanı sıra istihdam edilecek çalışan sayısının bulunmasında yaşanan sıkıntılar bunda büyük rol oynadı.

Asgari ücretlerdeki artışla beraber, analistler önümüzdeki iki-üç yıl daha çalışan maliyelerinin aşağı yönlü baskı unsuru olarak kalmasını bekliyor.

Düşük Tüketici Güveni

Son yılların en düşük seviyelerine kadar gerileyen tüketici güveni perakendeciler için devam eden bir makro risk olarak göze çarpıyor.