Advertisement

Renaissance Capital, Aralık ayının Türkiye için yatırımcının güvenini yeniden sağlamak bakımından kritik bir ay olduğuna dikkat çekti. 

Kurumun raporunda, Kasım ayında Türkiye'de hisse senetlerinde görülen 1 milyar dolarlık çıkışın, piyasaların AK Parti'nin yeniden tek parti iktidarını sağlamasına sınırlı bir güvenle yaklaştığına işaret ettiği belirtildi. 

Rapora göre Aralık ayında Türkiye'nin yatırımcıların güvenini kazanması için iki şansı bulunuyor. 

Bunlardan ilki Merkez Bankası'nın atacağı adımlar. Kurumun analistlerine göre Merkez Bankası'nın daha önce taahhüt ettiği normalleşme adımları merakla bekleniyor. Raporda Merkez Bankası'nın daha önce Fed'in faiz artırması yönünde faiz artışı yönünde adım atacağına ilişkin mesajların gereğini yapması durumunda, faizlerde 125-150 baz puan artış yapması gerektiği belirtildi.

Kurumun Aralık ayı için dikkat çektiği bir diğer nokta ise asgari ücret artışında izlenecek yol oldu. Raporda Merkez Bankası'nın normalleşmeye başlaması durumunda bile yüzde 30'luk asgari ücret artışının etkilerinin dizginlenemeyeceği belirtildi. Kasım ayında enflasyonun yüzde 8,1 olmasının da önemli olduğuna dikkat çekilirken, asgari ücretin yüzde 30 artmasının 2016 enflasyonu için önemli bir risk oluşturduğu vurgulandı. RenCap analistleri söz konusu durumun Ali Babacan'dan sonra Mehmet Şimşek için oldukça büyük bir test olacağını ifade etti.

Raporda, yavaşlayan otomobil satışlarının da 2016 için bir dezavantaj yaratabileceğine dikkat çekildi.