Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'li işadamı Bill Gates ve eşi Melinda'nın kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı, aşı çalışmaları için ayrılan 50 milyon doların İleri Pazar Taahhüdü (AMC) programına, 20 milyon doların ise Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu’na (CEPI) aktarılacağını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu (CEPI) öncülüğünde kurulan, aşıya adil ve eşit küresel erişimi hedefleyen COVAX projesiyle, 2021 sonuna kadar 2 milyar doz Kovid-19 aşısı alımına yönelik farklı üreticilerle müzakereler yürütüyor.

Vakfın Eşbaşkanı Melinda Gates verdiği demeçte, "Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın herkesin testlere, ilaçlara ve aşılara eşit olarak erişmesini sağlamalıyız." ifadelerini kullandı.

Gates Vakfı geçtiğimiz Haziran ayında, AMC’ye aşı çalışmaları için kaynak sağlayacağını taahhüt etmişti. Vakfın sağlamış olduğu 50 milyon dolar fonla birlikte bu sayı 156 milyon dolara ulaştı.

Pfizer ve BioNtech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı denemelerinden gelen pozitif veriler, pandemiye karşı ilk aşıların 2020'nin sonundan önce uygulanmaya hazır olabileceğinin sinyalini verdi.