Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülkelerin para birimleri, koronavirüs salgınının yayılma hızının azaldığına ilişkin işaretlerin geldiği bir ortamda, kürsel piyasalarda artan risk iştahının desteği ile, hisse senetleri ile birlikte yükseldi.

MSCI'ın gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerini içeren endeksi üst üste ikinci günde de yükseldi. Japonya'nın OHAL uygulamasını sonlandırmasının etkisi ile yükselen Asya hisseleri, çıkışa öncülük etti. Güney Afrika randı, öncü göstergeler bileşik endeksinin Mart ayında beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından diğer gelişen paraların çoğuna nazaran daha iyi performans gösterdi. Endonezya rupisi, ülkede koronavirüs vaka ve ölüm sayısının artması ile birlikte değer kaybeden tek para birimi oldu.

Her geçen gün daha fazla ülkenin ekonomilerini yeniden açmaya hazırlanması ile birlikte, yatırımcılar, pandeminin zayıflaması ile gelişen piyasalarda toparlanma olacağı beklentisi ile, ABD ve Çin arasında artan gerilimi gözardı ediyorlar. Dünya Ticaret Monitörü'ne göre, küresel ticaret Mart ayında son 10 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve Nisan ve Mayıs ayında muhtemelen daha da düşecek.

Aralarında Guillaume Tresca'nın da bulunduğu Credit Agricole stratejistleri, "Çin ve ABD arasındaki şiddetli gerilime rağmen risk iştahı yükseliyor," dedi ve "Piyasa, haber akışına asimetrik bir reaksiyon vermekle birlikte, bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. Bu durum bizi, süregelen ve aşırı kendine has sorunlar dikkate alındığında, çok seçici olmakla birlikte, gelişen piyasalara ilişkin temkinli bir yapıcı görüşe yöneltiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda son durum:

*MSCI Gelişen Piyasa Hisse Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.

*MSCI Gelişen Ülke Paraları Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü.

*Brent petrolü yüzde 2.3 yükselerek varil başına 36.36 dolara çıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3.9 baz puan yükselerek yüzde 0.70 seviyesine ulaştı.