Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Bild gazetesi: "1000 ölü - Türkiye'de korkunç deprem"

Alman basını Van'daki deprem ile ilgili haberlere geniş şekilde yer vererek, çok sayıda insanın öldüğüne ve evsiz kaldığına vurgu yaptı.

Depremle ilgili haberi birinci sayfadan veren Bild gazetesi, "1000 ölü - Türkiye'de korkunç deprem" başlığını kullandı. Gazetenin iç sayfasında da deprem ile ilgili habere ve çok sayıda fotoğrafa yer verildi. Türkiye'deki bazı büyük depremlerin de hatırlatıldığı haberde, Almanya'da yaşayan ve felaket bölgesindeki yakınlarını merak eden bazı Türk vatandaşlarının fotoğrafları da yayımlandı.

 

-Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Anadolu'daki depremde çok sayıda ölü var"

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesi de birinci sayfadan verdiği haber için "Anadolu'daki depremde çok sayıda ölü var" başlığını kullandı. Gazetenin haberinde, ölü sayısının tam olarak bilinmemekle birlikte 500 ila 1000 arasında olmasının beklendiği, artçı depremler arasında 6 şiddetinde olan bir depremin bile kaydedildiği belirtildi.

"Die Welt" ve "Berliner Morgenpost" gazeteleri, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu'nun, "Yardıma ihtiyacımız var" şeklindeki sözlerini başlığa çıkartarak verdikleri haberde, felaket bölgesindeki insanlara acilen yardım edilmesi gerektiği ifade edildi. Gazetelerin haberlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hemen bölgeye hareket ettiği hatırlatıldı.

"Frankfurter Rundschau" gazetesi, ""Deprem Türkiye'yi sarstı" başlığıyla verdiği haberde, depremde 1000'e yakın insanın hayatını kaybetmiş olmasından endişe duyulduğunu, kurtarma çalışmalarının da çok yavaş ilerlediğini yazdı. Berlin'de yayımlanan "B.Z" gazetesi, özellikle Erciş'in depremden büyük ölçüde etkilendiğini, insanların yakınlarını enkazların altından çıkartmak için taşları elleriyle kaldırmaya çalıştığını belirterek, Almanya'nın da Türkiye'ye yardım teklifinde bulunduğunu hatırlattı.

-Times: "İsrail, son yıllardaki gergin ilişkilere karşın yardım öneren ilk ülkeler arasında"

İngiliz gazeteleri, Van'daki depreme ilişkin haberlere ve fotoğraflara bugünkü sayılarında geniş yer verdi.

Times gazetesi, dün Van'ı vuran 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından bine yakın insanın ölmesinden endişe duyulduğunu aktararak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın depremin hemen ardından bölgeye gittiğini belirtti.

"İsrail'in, son yıllardaki gergin ilişkilere karşın depremin ardından yardım öneren ilk ülkeler arasında geldiğine" dikkati çeken Times, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ülkesinin "gerekli olan yardımı sağlamaya çalışacağını" söylediğini bildirdi.



-Guardian: "Depremde yüzlerce kişinin ölmesinden korkuluyor"

Guardian gazetesi de birinci sayfasında enkazdan kurtarılan bir adamın fotoğrafına yer vererek, "Depremde yüzlerce kişinin ölmesinden korkuluyor. Türkiye'de binalar yıkıldı" başlığını attı.

Bölgede yardıma ihtiyaç olduğunu aktaran gazete, gece boyunca arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in ülkesinin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söylediğini hatırlatan Guardian, benzer teklifin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten geldiğine de dikkati çekti.

Guardian gazetesi ayrıca orta sayfasından, göçükten kurtarılan iki kadının yer aldığı Anadolu Ajansı muhabiri Ali İhsan Öztürk'ün fotoğrafını iki tam sayfa basarak yayımladı.

Independent gazetesi de aynı fotoğrafa yer vererek, yaklaşık 30 binanın yıkıldığını ve yüzlerce kişinin göçük altında kaldığını yazdı. Türkiye'nin dünyadaki en hareketli fay hatlarından birinin üzerinde bulunduğunu belirten gazete, İsrail'in Ankara'ya yardım önerdiğini kaydetti.

Daily Telegraph gazetesi, bölgeye Türk Kızılayı'nın yaptığı yardımlara dikkati çekerek, İngiltere, ABD, Almanya, Polonya, İsviçre, Yunanistan ve İsrail gibi ülkelerin yardım etmeye hazır olduklarını bildirdiklerini aktardı.

Financial Times (FT) da NATO'nun ihtiyaç duyulan yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdiğini yazarak, Türkiye'ye çok sayıda ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu kaydetti.

İngiliz gazetelerinin bazısının ilk sayfasından bazısının ise iç sayfalarından verdiği Van depremi haberlerinde, bölgede bulunan Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin çektiği fotoğrafların kullanılması dikkati çekti.

İngiliz haber kanalları Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme, Türkiye'de bulunan muhabirlerine ve çeşitli yetkililere bağlanarak bültenlerinde geniş yer veriyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Van'daki arama kurtarma çalışmalarının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yaptığı ziyaretin görüntülerini yayımlıyor.

İstanbul'daki muhabiri David O'Byrne'a sık sık bağlanan BBC, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildiriyor. Kızılay yetkililerinin görüşlerine de yer veren BBC, bölgeye sağlanan yardımlara ilişkin bilgileri aktarıyor.

Sky haber kanalı ise haber bültenlerinde ilk sırada yer verdiği Van'daki depreme ilişkin bölgede artçı şokların devam ettiğini aktarıyor. Sky, çöken binalara ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüleri yayımlıyor.

Van'da meydana gelen deprem Çin basınında son dakika olarak geniş yer aldı.

Depremi ilk olarak Çin'in resmi ajansı Şinhua flaş haberle duyururken, Çin'in büyük gazeteleri Halkın Günlüğü ve China Daily gazeteleri başta olmak üzere birçok basın kuruluşu habere manşetten yer verdi.

Haberlerde, depremin şiddeti başta olmak üzere bilgiler alırken, tahmin edilen ölü sayıları ve Türkiye'de önceden yaşanmış büyük depremler hakkında tafsilatlı bilgiler yer aldı.

Şinhua ajansı başta olmak üzere birçok basın kuruluşu AA'nın servis ettiği fotoğraflardan oluşturduğu galerilerle manşet ve sürmanşetlerinde depremin boyutlarını yansıtmaya çalıştı.




-New York Times ve Wall Street Journal gazeteleri depreme geniş yer verdi

ABD'nin New York Times (NYT) ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri internet sayfalarında, Van'daki depreme, AA muhabirlerinin felaket bölgesinde çektikleri fotoğrafları da kullanarak ilk sayfadan geniş yer verdiler.

NYT gazetesi internet sayfasında, AA'nın deprem bölgesinde çektiği fotoğrafları kullanarak verdiği haberinde, Van'daki şiddetli depremde en az 89 kişinin öldüğünü, yüzlerce yaralı olduğunu duyururken ölenlerin sayısının artmasının beklendiğini, pek çok insanın çöken binaların altında kaldığı haberlerinin geldiğini duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arama kurtarma çalışmalarını yerinde görmek ve hasarı yerinde görebilmek için derhal Van'a gittiği belirtilen haberde, İsrail'in Türkiye'ye deprem felaketinden dolayı yardım talebinde bulunduğu da vurgulandı.

WSJ gazetesi de haberinde Türk televizyon kanallarının en az 85 kişinin öldüğünün teyit edildiğini duyurduklarını, ancak ölü sayısının artmasının beklendiğini söylediklerini yazdı.

Haberde İsrail'in yanısıra, ABD, Yunanistan ve başka ülkelerin Türkiye'ye yardım talebinde bulundukları, ancak henüz Türkiye'nin uluslararası yardım talebinde bulunmadığı da belirtildi.


-Deprem Kazak basınında

Öte yandan, Kazakistan basını da Van'daki depreme ilk saatlerinden itibaren geniş şekilde yer verdi.

Kazakistan'a yayın yapan bir çok internet sitesi ile gazetelerin internet sayfalarından Van'da meydana gelen depremle ilgili haberler son dakika haberleri olarak arka arkaya verildi.

Kazakistan'ın en büyük haber sitelerinden Newskaz.kz internet sitesi Van'da meydana gelen depremin 7,2 büyüklüğünde olduğunu ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade ederken, depremin Ermenistan ve Azerbaycan'dan da hissedildiği duyuruldu.

Kazak internet haber sitelerinde, bölgede görülen en büyük depremlerden biri olduğu belirtildi ve çok sayıda binanın yıkıldığı duyuruldu. Haberlerde, bir çok ülkenin Türkiye'ye yardım teklif ettiği de kaydedildi.

-Kanada Dışişleri Bakanı Baird: ''Kanada Türkiye'nin dostu olarak bu zor süreçte Türk halkının yanındadır''

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Baird'in Kanadalılar adına depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı ve üzüntülerini sunduğu belirtildi.

Baird, açıklamada, ''Kanada bu felaketten etkilenenlerin esenlikleri için derin endişe duymaktadır. Kanada, Türkiye'nin bir dostu olarak bu zor süreçte Türk halkının yanındadır'' ifadelerini kullandı.

Kanada Devlet Bakanı Diane Ablonczy de yayımladığı açıklamada, ''Düşünce ve dualarımız Türk halkı için. Türkiye isterse ya da ne zaman çağırırsa her türlü yardıma hazırız'' dedi.

Devam edecek...