Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin Ekim ayında genişleyebileceğini işaret eden veri ve Avrupa borç krizine ilişkin endişelerin biraz azalması sonrası değer kazandı. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son beş haftanın en yüksek kapanışına doğru hareketlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.5 yükselerek, Seul saati ile 16:07'de 942.72 puana çıktı ve 20 Eylül'den bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 4.9 yükselirken, Güney Kore ve Tayvan Borsalarının gösterge endeksleri en az yüzde 3'lük artışlar gerçekleştirdi. Hindistan'da Sensex Endeksi, Başbakan Manmohan Singh'in ekonomik yavaşlamanın "kısa vadeli" olduğunu açıklamasının ardından yüzde 1.6 yükseldi.

Finans, teknoloji ve enerji hisseleri yükselişlere öncülük etti. Avrupa liderleri, haftasonu gerçekleştirdikleri kriz yönetimi toplantısında, bankalara yardım için planlarını sundular ve Avrupa kurtarma fonunun miktarının artırılmasında Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosunun genişletilmesine karşı çıktılar. Planlara son şekli 26 Ekim'deki zirvede verilecek. Çin'de öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında, dört ayda ilk kez, artış gösterdi ve imalat sanayinin genişleyebileceğini işaet etti.

Seul'de ING Investment Management Korea Ltd.'nin hisse senetleri şef yatırım uzmanı Chung Yun, "Avrupa2nın borç sıkıntılarına yönelik iyimser bekleyişler ve Çin verisi, yatırımcılara rahatlama sağlamaya devam ediyor" dedi.