Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen 2 kişi, İsviçreli bankaların ABD'deki vergi kaçakçılığına ortaklık ettiklerine yönelik başlatılan soruşturmaları, büyük ihtimalle milyarlarca dolar ödeyerek ve gizli hesabı bulunan binlerce Amerikalının adını vererek çözeceğini söyledi.

ABD ve İsviçreli yetkililer, aralarında Credit Suisse Group AG'nin de bulunduğu ve Amerikalı müşterilerinin varlıklarına ilişkin bilgileri vergi kurumundan saklamasına yardımcı olduğu düşünülen 11 finansal kuruluşu kapsayan davayı, sivil yollardan çözecek.

Offshore servetlerinin en büyük vatanı İsviçre, bir yandan bankanın gizlilik politikasını korumaya çalışırken, diğer yandan ABD'yle arasında vergilere dair yeni bir soruşturmanın daha gündeme gelmesini istemiyor.

ABD, vergi kaçıran Amerikalılarının bilgilerini bulmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, bu şekilde İsviçre'yle benzer sorunların tekrarlanmasını önlemeyi hedefliyor. İsviçre bu yıl Almanya ve İngiltere'yle de vergilendirilmemiş varlıklara ilişkin anlaşma yaptı.

"İsviçre bu kez de, daha önce diğer ülkelerle olduğu gibi para ödeyerek kurtulmaya çalışıyor" diyen Caplin&Drysdale Chartered'ın vergi savcılarından H. David Rosenbloom, ancak ABD için sorunun para olmadığının altını çizerek, "asıl önemli olan, vergi mükellefleri arasındaki adaletin yasalarla sağlanması" dedi.

İsviçre Hükümeti anlaşmaların son hâlini 10 Kasım'da Parlamento'nun Dış İlişkiler Komisyonu'na açıklayacak. Kaynaklar, ABD'yle anlaşma sağlanması için para ödenecek banka sayısının 11'i aşabileceğini belirtiyor.