Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Global piyasalar akşam yapılacak olan Euro Bölgesi toplantısını bekliyor,

TOPLANTI ÖNCESİNDE GERGİN BEKLEYİŞ HAKİM 

Dün akşamüstüne kadar pozitif modda seyreden küresel risk piyasaları, bu saatten sonra gelen ve Avrupa Maliye Bakanları toplantısının iptal edildiği haberi ile sarsıldılar. ABD seansında beklentileri karşılayamayan UPS karı ve kapanış sonrası tatmin edici bilanço açıklamayan teknoloji devi Amazon hisseleri takip edildi. Olumusuz haber akışı S&P 500 Endeksi’ni % 2 aşağı çekerken kapanış 1.229’dan yapıldı. Böylece 1.274’teki 200 günlük ortalamasına yaklaştıkça endeks üstündeki satış baskısı da artmış oldu. Endeks vadeli işlemlerde % 0.47 artış gösteriyor. Dolar Endeksi 76.15’te yatay ve ABD 1 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 2.1231’de. Euro / Dolar 1.3921 ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Piyasa kurları karışık bir görüntü çiziyorlar. 

Asya’da bekleyiş modu hakim, sabah saatlerinde MSCI Asya Endeksi % 0.7 gevşerken şu saatler itibariyle toparlamış durumda ve endeks değişim göstermiyor. Toplantı öncesinde Asya’dan gelen haberler etkili oluyor. Avustralya’da son 14 yılın en düşük TÜFE’si ile beraber gelecek haftaki Para Politikası Kurulu’nda faiz indirim beklentileri kuvvetlendi. Avustralya Doları % 0.5 değer kaybederken Borsa % 0.35 primli. Dolar / Yen’de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en düşük seviyeler sonrasında dikkatle izlediğini açıklayan Merkez Bankası Başkanı Noda, yarından başlamak üzere iki günlük toplantı sonunda Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Yen’in değerini düşürmek için yeni genişlemeci önlenmler alacağını açıkladı. Kur 76.03’te sakin seyrederken Nikkei 225 Endeksi de % 0.01 düşüşte. Çin Başbakanı Wen Jiabao’dan gelen açıklamalar ise Asya kaynaklı 3. Genişleme haberi olarak tarihe not düşüldü. Jiabao ekonomi politikalarının gerekirse yeniden ayarlanabileceğini belirtince piyasa oyuncuları bunu muhtemel bir gevşeme olarak düşündüler. Uzun süredir fiyat istikrarı gibi kavramlar kullanan liderin bu kez farklı sinyal vermesi ile Şanghay Bileşik Endeksi % 1.2 yükseliyor. Asya'dan gelebilecek olası parasal genişletme tebirleri ve Avrupalı liderlerin başarısız olma olasılıkları altını yükseltirken spot altın 1.718 Dolar'dan işlem görüyor. Böylece hem olası bir genişleme fiyatlanmış oluyor hem de alınan riskli pozisyonların bir kısmı burada korunmaya alınmış oluyor.

TOPLANTI GÜNDEMİ

Maliye Bakanları toplantısının iptal olmasının ardından toplanması beklenen Avrupa Birliği liderleri saat 20:00 itibariyle, 27 kişi olarak biraraya gelecekler. Bu kısa oturmun tamamlanmasının ardından saat 21:15 olunca 17 Euro Birliği liderleri yeni bir toplantıya girecekler ve piyasanın asıl beklediği kararlar bu toplantıdan çıkacak. Tartışılması beklenen konular Yunanistan borcunun ne kadarının geri ödemeyeceği, diğer bir deyişle özel sektör katılımının ne kadar olacağı ile başlayacak. Ardından Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF)’nun hangi büyüklükte olacağı, kaldıraç kullanılıp kullanılmayacağı gibi konular tartışılacak. Son konu ise bankaların yeniden sermayelendirme planı olacak. IMF tarafından 200 milyar Euro, Avrupalı liderler tarafındansa yarısı kadar olduğu dillendirilen banka sermaye açığı ve bunun nasıl kapatılacağı belli olacak. Piyasa oyuncuları ise tüm bu kararların bu akaşam alınıp alınamayacağını ve liderlerin tonunu yakından takip edecek. 

TÜRKİYE’DE EKONOMİK GÜNDEMİ MERKEZ KAPLIYOR

Iki gün önce çok önemli bir Eylem planı açıklayacağını beyan eden TCMB, TL’nin değerini önemli ölçüde artıracak bir plan paylaşacağını iletmişti. Buna göre Fiyat İstikrarı, Faiz Politikası, Döviz Rezerv Politikası, Munzam Karşılık Oranları ve Finansal İstikrar başlıklarında bir plan açıklanacak. Açıklamalar sonrasında diğer benzerlerinden görefceli olarak ayrışan ve nominal olarak yükselen TL sabaha Dolar’a karşı 1.77992dan başlıyor. Euro / TL 2.4762 ve Sepet Kur 2.1275’de. Gösterge faiz ise dünkü kapanışı olan % 9.62 bileşikten işlemlere başlayacak. Hacimsiz piyasada % 9.94 bileşik görülürken piyasada işlem hacminin sınırlı kaldığı görüldü. Sigara üstüne yapılan ÖTV zammının bir kısmının geri alınması ile enflasyonda bir miktar rahatlama olması beklenirken, ayın 26’sı itibariyle hesaplanan enflasyon oranlarına bu ayarlamanın denk gelmesi Ekim ayı enflasyonunu düşürmeye yönelik olabilecek bir adım olarak görülüyor. Bugün saat 10:00 itibariyle Merkez Bankası,  Enflasyon Raporu’nu açıklayacak ve açıklamaların ardından da 5 maddelik planını açıklayacak. Faizdeki yükselişten olumsuz etkilenen bankalar ile dövizdeki gerilmeden yararlanan sanayi şirketleri arasında gidip gelen İMKB 100 Endeksi günü % 0.03 artışla 56.278’den tamamlamıştı. Bugün hem Avrupa kaynaklı haber akışı hem de içeride merkezin açıklamaları dikkatle takip edilecek. Bugün beklenen veri akışı şu şekilde :

 
-       TCMB Enflasyon Raporu'nu açıklayacak 10:00

-       Euro Bölgesi'nde Eylül ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11:00

-       ABD'de Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak 15:30 Önceki: -0.1%

-       ABD'de Eylül ayı yeni konut satış verileri açıklanacak 17:00 Önceki: 295.000

-       ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

-       AVRUPA’DA SAP, GLAXOSMITHKLINE, BAT, HEINEKEN, MERCK, PEUGEOT VE BBVA KARLARI İZLENECEK

-       ABD’DE FORD MOTOR, BOEING KARLARI İZLENECEK.


Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
Twitter.com/Gokhan_Sen
gsen@bloomberght.com