Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Avrupa borç krizine ilişkin görüşmelerinin sonuçlarına yönelik belirsizliklerin olduğu bir ortamda, Çin'in para politikasını gevşetebileceği spekülasyonlarına bağlı olarak, önceki kayıplarını geri aldı.

Gayrımenkul geliştirme şirketi Country Garden Holdings Co., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 1.8 yükseldi. Japonya'nın piyasa değeri açısından üçüncü büyük oto üreticisi olan ve cirosunun yüzde 15'ini Avrupa'dan elde eden Nissan Motor Co. yüzde 0.6 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., altın vadeli kontratlarının yükselmesinin ardından yüzde 3.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Tokyo saati ile 13:50'de 119.08 puana geriledi. Endeks erken saatlerde yüzde 1.1 kadar bir kayıp göstermişti. Endekste yükselen ve düşen hisse sayısı neredeyse birbirine eşit ve 10 sektör grubundan yedisi geriledi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, "Çin Başbakanı eğer daha yumuşak bir ton kullanırsa ve para politikasında bir şekilde gevşemeye giderse, Çin'in sert inişten kaçınmasına yönelik güven artar," dedi ve Bu, tam da yatırımcının duymak istediği birşey" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel yavaşlamanın Çin ekonomisinde büyümeyi tehdit etmesi ile birlikte, Çin Başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikasının, ihtiyaç duyulduğu üzere, ince ayardan geçirileceğini kaydederken, sanayi bakanlığı, küçük işletmeler için "teşvik politikaları" üzerinde çalışıldığını kaydetti. Wen'in bu yorumu, Çin'de para politikasının gevşetilebileceği beklentilerini güçlendirdi.

Wen dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Yetkililer 'uygun zamanda ve uygun derecede' ayarlamalar yapacak" dedi. Bugün yapılan diğer bir açıklamda ise, Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı ve diğer hükümet kurumlarının, güçlüklerle karşılaşan küçük işletmelere yardım için çalışma yapılacağı duyuruldu.