Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de satın alma yöneticileri PMI endeksinin imalat büyümesinin yavaşladığına işaret etmesiyle, hükümetin yakın zamanda para politikasını bir miktar gevşeteceğine yönelik spekülasyonlar gölgelendi; Çin Borsası değer kaybetti.

Anhui Conch Cement Co. ve Baoshan Iron&Steel Co., satın alma yöneticileri PMI endeksinin Ekim ayında 50.4 olarak gerçekleşerek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etmesi üzerine, endüstri şirketlerindeki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük ikinci imar şirketi Poly Real Estate Group Co., SouFon Holdings Ltd.'ın konut fiyatlarının 2. ayında da düştüğünü söylemesinin ardından son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Süt ve süt ürünleri üreticisi Inner Mongolia Yili Industrial Group Co., temel tüketim maddeleri üreticilerinin ekonomik yavaşlamaya daha dirençli olacağı düşüncesiyle yüzde 4.7 yükseldi.

PMI'daki düşüşün yatırımcı güvenine zarar verebileceğini ve dördüncü çeyrekteki şirket kazançlarına ilişkin endişeleri yeniden canlandıracağını söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, hisselerin şu anki seviyelerinde dalgalı seyredebileceğini öngördü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 2,465.05 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.1 kayıpla 2,693.01 puandan işlem gördü.

Geçtiğimiz ay yüzde 4.6 değerlenen Şanghay Endeksi, Ekim 2010'dan bu yana en iyi aylık performansını kaydetti. Kazançlar 25 Ekim'de Çin başbakanı Wen Jiabao'nun hükümetin uygun zamanda ekonomi politikalarında ayarlamaya gideceğini söylemesiyle arttı. Hükümet dün de küçük çeyreklerin KDV ve kurumsal vergileri eşiğinin düşürüleceğini açıkladı. Hükümet aynı zamanda küçük ölçekli şirketlerin banka kredilerinden daha kolay yararlanmasına yönelik hamlelerde de bulunmuştu.