Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'da referandum açıklamasının ülkenin temerrüte düşebileceği endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. Gösterge endeks son dört haftanın en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de aşağı yönde hareket etti.

İsviçre bankası Credit Suisse Group AG, karının analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından yüzde 8.6'lık sert bir düşüş gösterdi ve banka hisselerine gelen güçlü satışlara öncülük etti. Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank A/S, beklenmedik bir şekilde zarar açıklamasının ardından yüzde 7.1 geriledi. Çin'de imalat sanayi endeksinin Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından madencilik şirketlerinin hisselerine sert satışlar gelmesine neden oldu.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 3 düşerek, Londra saati ile 08:29'da 236.29 puana indi ve dünkü yüzde 2.2'lik düşüşünü daha da genişletti. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.8 düşerekn, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1'lik bir kayıp yaşadı.

Melbourne'de IG Markets kurumsal traderı Peter Stanhope, "Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik kötümserlik etkisini sürdürüyor" dedi ve "Yunanistan referandum duyurusu ile piyasada şok yarattı. Bunun gibi faktörlerin eklenmesi ile artan belirsizlikle birlikte, piyasadaki kargaşa sürecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.