Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB Zirvesi'nin ardından alınan reform kararlarının uygulanması için referanduma gideceğini açıklayan Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu, ABD endeks vadelilerinde de düşüşe sebep oldu. Yunanistan'ın Avrupa'nın kurtarma planlarını riske atan kararına yönelik endişelerle ABD endeks vadelileri değer kaybederken, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin de 2. gününde değer kaybedeceğinin sinyalini verdi.

Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., Avrupa'daki bankacılık endeksinin yüzde 7.4 düşüş kaydetmesinin ardından yüzde 6.2'nin üzerinde değer kaybetti. Freeport-McMoRan Copper&Gold Inc. ve Halliburton Co., emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 5.3 geriledi. General Electric Co., ekonomiye bağımlılığı yüksek olan şirketlerdeki düşüşe öncülük ederek yüzde 2.9 düştü.

Aralık teslimatlı S&P 500 vadeli kontratları yüzde 3.2 kayıpla 1,209.90 puana geriledi. S&P 500 Endeksi dün yüzde 2.5 düşüşle son 1 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Dow Jones endeks vadelileri yüzde 2.1 değer kaybederek 11,646 puandan işlem gördü.

Yunanistan'ın referandum kararını anlamadığını söyleyen Fiduciary Trust'ın yöneticilerinden Michael Mullaney, bunun çok riskli ve şaşırtıcı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta herkesin en azından kısa vadede krizin geride kalmış olduğunu düşündüğünü hatırlatan Mullaney, ancak şimdi yeniden Avrupa'nın gündemin odak noktasında olduğunu belirtti.

S&P 500 Ekim ayında Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına alacağı düşüncesiyle yüzde 11 değerlenerek, 1991'den bu yana en iyi performansını kaydetmişti. Hisse senetleri şimdi dünya genelinde yeniden düşüşe başladı.