Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın AB zirvesinden çıkan finansal kararlarla ilgili referanduma gidecek olmasının Avrupa'nın kurtarma planını zora sokacağı ve ekonomik büyümeyi baltalayacağı endişesi ile petrol düşüşünü New York'ta dördüncü güne taşıdı.

Yunan Başbakan Yorgo Papandreu'nun Avrupa'nın finansal planlarını halkın oyuna sunacağını açıklamasının ardından petrol vadelileri yüzde 1.3 kadar düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de dün açıklanan imalat verileri geçtiğimiz ay durağanlık gösterdi. ABD Enerji Bakanlığı'nun bugün açıklayacağı veriler öncesinde Bloomberg News'in araştırmasına göre ABD ham petrol stokları geçtiğimiz hafta arttı.

"Euro bölgesi konusu finansal piyasaların ve petrol piyasalarının şekillenmesinde ana faktör olarak rol oynuyor." diyen Purvin & Gertz Inc. yöneticisi Victor Shum, "Ekonomik belirsizlikler petrol üstündeki baskıyı artırıyor." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki aralık teslimli petrolün varili 1.22 dolar kadar düşüşle 90.97 dolara gerilerken Singapur'da yerel saat ile 12.46'da 91.49 dolar oldu. Petrolün kontratı ise dün 1 dolar ya da yüzde 1.1 düşüşle 92.19 dolardan işlem gördü.Fiyatlar bu yıl yüzde 0.1 artıda seyrediyor.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki aralık teslimli brent petrolün varili 94 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle 108.60 dolardan işlem gördü.