Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinden Yunanistan'ın kurtarma paketince öngörülen reformları halkoylamasına sunmasının bölgedeki borç krizinin kötüleşeceğine ilişkin endişeleri artırmasıyla gelişmekte olan ülke varlıklarının talebi azaldı; Asya paraları Güney Kore wonu öncülüğünde düştü.

Won, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin 24 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin etkisiyle, 1 ayın sert kaybını yaşadı. Yunanistan'daki oylamadan "hayır" kararının çıkması temerrüt riskini ve AB-IMF ortaklığınca verilen kurtarma paketinin 8 milyar euroluk bir sonraki kredi dilimini de tehdit edebilir. Çin'de ise satın alma yöneticileri PMI endeksi Ekim ayında 32 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasaların, Yunanistan'daki referandumun gölgesinde baskı altında kalmaya devam edeceğine dikkat çeken ABN Amro Private Bank'ın Döviz stratejistlerinden Roy Teo, PMI imalat rakamlarının da piyasalara yardımcı olamadığını söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 1.3 düşüşle 1,128.72 seviyesine geriledi. Endonezya rupisi yüzde 0.9 düşüşle 8,976'ya ve Malezya ringgiti yüzde 0.4 düşüşle  3.1400 seviyesine geri çekildi. Filipin pezosu da yüzde 0.7 kayıpla 42.095'e geriledi.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, dün ekonomik reformların uygulanması için AB zirvesinde alınan kararları referanduma götüreceğini açıklamıştı.