PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi'nin Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak ilk hamlesi, yatırımcılara, görevinin hükümetleri kurtarmak olmadığı mesajını vermek olabileceği düşünülüyor.

Ekonomistler, bugün Frankfurt'ta AMB Başkanı olarak ilk kez toplantıyı yönetecek olan Draghi'nin, Merkez Bankası'nın sorunlu Euro Bölgesi ülkelerinin tahvil alımlarını sürdürmesine yönelik baskılara direneceğini söylüyor. Bloomberg'in tahminlerine göre AMB bugünkü toplantısında faizleri de değiştirmeyerek yüzde 1.5'te tutacak.

Avrupalı liderler borç krizine çözüm bulmak için uğraşırken, AMB'den de kriz için daha fazla şey yapması isteniyor. Yunanistan'ın 2. kurtarma paketinde öngörülen reformların uygulanmasına yönelik aldığı ve herkesi şaşırtan referandum kararı, yatırımcıların endişelerini artırarak İtalyan tahvillerinin getirisinin euro dönemi zirvelerine tırmandırdı. İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan dün, AMB'nin krizin yayılmasını önlemek için "paradan duvar örmesi" gerektiğini savundu.

"AMB'nin herkesi kurtarmasını beklemeyin" diyen GE Capital'in başekonomisti Marco Annunziata, Euro Bölgesi için ölüm kalım konusu olmadığı sürece, bankanın bunu yapmaması gerektiğini söyledi.

Advertisement