Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Olumlu gelen şirket haberlerinin desteği ile Avrupa hisse senetleri üç günde ilk kez yükselirken, ABD endeks vadelileri yukarı yönde hareket ediyor. Öte yandan, piyasalarda dikkatler, bugün İtalya parlamentosunda bütçeye ilişkin yapılacak oylamanın sonucuna çevrilmiş durumda. Bu oylamanın sonucu, Başbakan Berlusconi'ye yönelik desteğin sürüp sürmediğini gösterecek.

Emtia grubu, enerji hisselerinin öncülüğünde yükselişini beşinci güne de taşıdı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, banka ve sigorta şirketlerinin öncülüğünde, Londra saati ile 09:55'te yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 yükselirken, petrolün son üç ayın en yüksek seviyesine çıkması ve bakırın yüzde 0.7 değer kazanmasının etkisi ile, 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.

10 yıl vadeli Alman tahvilinin faizi beş baz puan yükselerek üç günde ilk yukarı hareketini yaparken, Fransa faizi sekiz baz puanlık çıkış gerçekleştirdi. Vodafone tüm yıl için kar tahminini yükseltirken, Marks & Spencer, harcamalarının daha önceki tahminlerin altında artış göstereceğini kaydetti.

Bugün İtalya parlamentosunda yapılacak oylama, Başbakan Berlusconi'nin sandalye çoğunluğuna sahip olup olmadığını ve iktidarda kalmak ve kemer sıkma tedbirlerini uygulamak için yeterli desteğe sahip olup olmadığını test edecek. Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) Juergen Stark, dün yaptığı açıklamada, borç krizinin iki yıl içinde kontrol altına alınacağı tahmininde bulundu ve Almanya'da ihracat Eylül ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi.

Kopenhag'da Nordea Private Banking'den şef hisse senedi danışmanı Lars Moegeltoft, "Berlusconi giderse, siyasi sıkıntı çıkar, ancak bu durum, çok muhtemel, piyasaya bir rahat soluk aldırır" dedi.