Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının azaldığı yolundaki işaretler ve Avrupalı liderlerin bölge borç krizini kontrol altına alma yolunda ilerleme sağlayacağı beklentileri ile üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol vadeli kontratları, ABD'de Cushing, Oklahoma'daki petrol stoklarının ayın ilk üç gününde yüzde 4.4 düşmesinin ardından yüzde 1.1 yükseldi ve yükselişini beşinci güne de taşıdı. Petrol fiyatları ayrıca, İran'ın nükleer planlarının Orta Doğu'da istikrarı olumsuz etkileyeceği endişelerinden de destek buldu. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu bugün geçiş hükümetini kurmak üzere görüşmelere yeniden başlarken, İtalya parlamentosunda bugünkü bütçe oylaması, Başbakan Sylvio Berlusconi'ye yönelik parlamento desteğinin sürüp sürmediğini gösterecek.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S'nin yatırım danışmanlığı kıdemli müdürü Ole Hansen, "İtalya kurtarılmak için çok büyük. Bu nedenle, orada her ne olursa, tüm piyasalardaki bekleyişleri etkileyecek" dedi ve "İtalya ile ilgili ekonomik cephede ilave haberler gelene kadar, petrol, teknik göstergelere ve stoklara yönelik beklentilerle hareket edecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık teslimatı Nymex ham petrolünün varil fiyatı 1.08 dolar yükselerek 96.60 dolara çıktı ve 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kontrat Londra saati ile 10:21'de varil başına 96.14 dolar seviyesinde seyrediyordu. Bu kontrat dün varil başına 1.26 dolar ya da yüzde 1.3 yükselerek 95.52 dolara çıktı ve 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bu kontrat yılbaşından bu yana ise yüzde 5.2 yükseldi. Aralık vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise 1.11 dolar yükselerek 115.67 dolara çıktı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Nymex arasındaki fiyat farkı dün yüzde 7.5 genişledikten sonra bugün 19.53 dolar seviyesindeydi. Bu fark 14 Ekim'de 27.88 dolara kadar çıkarak rekor kırmıştı.