Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'da, Başbakan Yorgo Papandreu ve ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras'ın, hükümetin istifa etmesi ve ülkeyi erken seçime götürecek geçici bir hükümet kurulması konusunda vardığı anlaşmanın ardından taraflar arasında başlatılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.

Yunan medyası, dün geç saatlere kadar süren görüşmelerde, Papandreu ve Samaras'ın, seçim yapılana dek iktidarda kalacak ulusal birlik hükümetinin yapısı ve görev süresi ile bu hükümetin başına geçecek isim üzerinde anlaşamadığını duyurdu.

Haberlerde, yeni hükümette ND'nin hiçbir üyesinin yer almasını kabul etmeyen Samaras, en geç 19 Şubat'a kadar erken seçim yapılmasını isterken, Papandreu'nun ise, yeni yardım paketiyle ilgili memorandumun uygulanmasıyla doğrudan ilişkili bakanlıklarda ND üyelerinin de yer almamasın mümkün olmadığını savunduğu belirtildi.

Papandreu ve Samaras'ın ulusal birlik hükümetinin başına geçecek isim üzerinde de anlaşamadığı belirtilen haberlerde, bu görev için daha önce adı geçen Avrupa Merkez Bankası yardımcısı Lukas Papadimos'un ardından, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'ndaki temsilcisi Panayotis Rumeliotis'in isminin de konuşulmaya başlandığı ifade edildi. Rumeliotis'in bugün akşam saaatlerinde Atina'ya gelmesinin beklenildiği bildirildi.

Taraflar arasındaki temasların sürdüğü ve uzlaşma arayışlarının bugün de sürdürüleceği belirtildi.

Bu arada, dün geç saatlere kadar süren görüşmelerde uzlaşma sağlanamamasının ardından, Papandreu'nun bugün saat 12:00'da bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

Yunanistan'da, PASOK ve ND arasında birlik hükümetinin yapısı ve yeni başbakanın ismi konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından Papandreu ve hükümeti istifa edecek. Ardından da, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas partileri yeni hükümete katılmaya davet edecek.

-Bakanlar istifalarını sundu-

Yunanistan'da, kabinede yer alan tüm bakanlar, Başbakan Yorgo Papandreu'nun isteği üzerine istifa etti.

Yunan devlet televizyonu NET, Papandreu'nun çağrısı üzerine bugün gerçekleştirilen olağanüstü Bakanlar Kurulunda hükümette yer alan tüm bakanların, istifalarını başbakana sunduğunu duyurdu.

NET televizyonu, hükümetin istifa etmesi ve ülkeyi erken seçime götürecek geçici bir hükümet kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) ile başlatılan görüşmelerin sürdüğünü belirttiği haberinde, taraflar arasında bu konuda uzlaşma sağlanması durumunda Papandreu'nun da istifasını Cumhurbaşkanı'na sunacağını belirtti.