Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nın ülke tahvillerinin işlemleri için müşterilerinden ekstra teminat talep etmesinin ardından değer kaybetti. Bu hareketin ardından, iki, beş, 10 ve 30 yıllık İtalyan tahvillerinin faizleri, euroya geçiş tarihi olan 1999'dan bu yana en yüksek seviyelerine çıktı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasını sunmasının. zayıflayan hükümetinin borçlanma maliyetlerini düşürmek için kemer sıkma politikalarını uygulamada zorluklarla karşılaşacağı endişelerini artırması sonucu, iki yıl vadeli tahvillerin faizi 10 yıl vadeli tahvilllerin faizinin üzerine çıkarken, beş yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 7.5 seviyesini aştı. 10 yıl vadeli Alman tahvili ise, İtalyan tahvillerindeki hızlı değer kayıplarının daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelik talebi artırmasının etkisi ile, diğer ülke tahvillerine göre daha iyi bir performans gösterdi. Euro değer kaybederken, ABD Hazine tahvilleri de sıçrama gerçekleştirdi.

Londra'da Lloyds Bank Corporate Markets'in sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Eric Wand, "LCH'nin teminatları yükseltmesi oldukça önemli bir karar. Zira bu, kredi kalitesindeki bozulmanın altını çiziyor," dedi ve "Siyasi alandaki istikrarsızlık da baskı yaratıyor. Piyasa reformların uygulanması açısından, teknokrat hükümetinden memnun olacak. Eğer seçim yoluna girilirse, muhtemelen üç aylık bir hareketsizlik olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Beş yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 82 baz puan ya da 0.82 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 11:56'da yüzde 7.70 seviyesine çıktı. Eylül 2016'da vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvilin fiyatı 2.995 ya da 1.000 euro (1,363 dolar) nominal değerli beher kağıt için 29.95 euro düşerek 88.81'e indi. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi altı baz puan düşerek yüzde 1.74 seviyesine indi. İki yıl vadeli ALman tahvilllerinin faizi ise bir baz puan düşüşle yüzde 0.39 seviyesine geriledi. 1o yıl vadeli Alman tahvili yerine aynı vadede İtalyan tahvili tutmak için yatırımcıların istediği ekstra faiz 5.75 yüzde puanına çıktı ve bu oran da euro döneminin en yüksek seviyesine ulaştı.