Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, iyileşen ekonomik veriler ve Yunanistan ve İtalya'daki lider değişiminin yatırımcıların iyimserliğini artırmasının ardından geçen hafta yükseldi. Bu hareketle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, yeniden yıl başından bu yana artı bölgesine geçti.

Walt Disney Co. ve Cisco Systems Inc., beklenenden daha iyi kar açıklamalarının ardından yüzde 5.4'ün üzerinde yükseldi ve Dow Jones Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Merck & Co., temettüyü artırmasının ardından yüzde 5.7 yükseldi ve S&P 500 Endeksi'ndeki sağlık şirketlerini olumlu etkiledi. E*Trade Financial Corp., yönetim kurulunun şirketi satışa çıkarmayı reddetmesinin etkisi ile yüzde 14 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 yükseldi ve 9 Kasım'daki, 18 Ağustos'tan bu yana en hızlı bir günlük düşüş olan yüzde 3.7'lik kaybın yerine konulmasına yardımcı oldu. Dow Jones Endeksi ise 170.44 puan ya da yüzde 1.4 yükselerek haftayı 12153.68 puandan tamamladı.

New York merkezli hedge fonu Platinum Partners LLP'den Uri Landesman, "Avrupa'ya yönelik korkuların azalması ve ABD ekonomisine yönelik korkuların azalması ile birlikte, dünyanın sonunun gelmeyeceğine yönelik bir algılama var," dedi ve "Ne boğalar ne de ayılar kendi ayakları üzerinde duramıyor. Bu nedenle, gelen haberlere karşı aşırı reaksiyon var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD hisse senetleri, S&P 500 Endeksi'ni Ekim ayının ilk haftasından bu yana yükselten rallisine yeniden başladı. Hisse senetleri dün, ABD'de Tüketici Güveninin iyileşmesi ve İtalya'da Senato'nun kemer sıkma tedbirlerini onaylamasının Avrupa Birliği'nin rekabetten sorumlu eski komiseri Mario Monti'nin hükümet kurmasının yolunu açmasının ardından değer kazandı. Yunanistan'da Lucas Papademos tarafından kurulan hükümet ise yemin ederek görevine başladı.