Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İYİMSERLİK DEVAM EDİYOR

Geçen hafta başlayan değişim rüzgarı varlık fiyatlarını da yukarı atıyor. İtalya ve Yunanistan'da Avrupa'nın geneliyle uyumlu ve mali yönde kemer sıkan politikaları benimseyen liderlerin başa geçecek olmaları doğru yönde adımlar olarak görülüyor. Cuma günü ABD Borsaları % 2 civarında yükselirken,
Avrupa'nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 2.39, bölgenin gösterge nitliğindeki borsası Almanya Dax Endeksi ise % 3.22 prim yapmıştı. MSCI Asya
Endeksi de güne % 1.4 artışla devam ediyor. S&P 500 Endeksi ise vadeli
işlemlerde % 0.35 yukarıda. Risk iştahının öncü göstergelerinden olan Euro/Dolar 1.3746 ve yatay şekilde güne başlarken Türkiye'nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa içindeki kurlar güne karışık başlıyorlar. Forint % 0.35
düşüşte, Şekel % 0.34 primli, Ruble % 0.06 yukarıda ve Rand % 0.56 primli.

Türk Lirası ise güne Dolar'a karşı 1.7703'ten başlıyor, Euro / TL 2.4338, Sepet Kur ise 2.1021'de. TL tarafında sınırlı da olsa Döviz satım ihalelerinde satış yapan Merkez Bankası'nın likiditeyi daraltıp daraltmayacağı izleniyor. Diğer yandan haftanın devamında açıklanacak olan cari denge de piyasanın radarında.

Gösterge tahvil ise haftaya % 9.92 bileşikten başlayacak. Bu hafta yoğun tahvil ihracının olduğu ajanda devreye girecek. Bugün de 3 yıllık sabit kuponlu ve 4 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihraçları gerçekleşecek. ABD 10 yıllıkları azalan güvenli liman talebi ile satılırken faiz % 2.1264'e yükseldi. Haftanın en önemli tahvili ise yine İtalyan olmaya devam edecek.

Cuma günü Avrupa Merkez Bankası'nın da yardımlarıyla % 6.45'e kadar inen 10 yıllıklar piyasanın radarında olacak.

DOLAR DÜŞÜYOR, HER ŞEY ÇIKIYOR ?

Dolar Endeksi'nin 77'nin altına kaymasıyla beraber riskli varlıklarda alımlar hızlanıyor. İran gerginliği, stoklardaki azalış ve Brent ile farkı kapama gibi telaşları olan ABD tipi ham petrol haftaya varil başına 98.98 dolardan başlıyor. Brent petrol 114.47'de. Gümüş, paladyum ve platin gibi değerli metallerde sınırlı yükselişler yaşanırken spot altın da piyasaya aynı şekilde tepki veriyor. 1.792 Dolar'a çıkan metalde ETF piyasası üstüne yapılan opsiyon işlemlerinde alım yönlü talebin hızla arttığı görülüyor.

SPDR Gold Trust'ta alıp opsiyonlarının, satım opsiyonlarının 1.5 katına
kadar çıktığı ve Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmandığı
izleniyor. Mısıri soya ve buğday gibi tarım emtiasında da global ekonominin tekrar rayına girebileceği fiyatlanıyor, ibreler yeşile dönemüş durumda.

Bugün Japonya'da gelen % 6'lık büyüme rakamı beklentiler dahilinde olsa da 6 aydır ilk kez büyüyen ekonominin morali işlemlere yansımış durumda. Spot bakır fiyatı yeni haftaya % 2.87 artışla başladı.

Gelişen Piyasa borsalarında da yükseliş yaşanıyor. MSCI Gelişen Ülkeler Endeksleri Cuma gününü yaklaşık % 1.5 artışlarla tamamlarken Hang Seng ( %2.1 ), Kospi ( % 2.11 ) gibi Asya endekslerinde alımlar devam ediyor. Cuma gününü % 1.19 artışla 56.201 puandan tamamlayan İMKB 100 Endeksi yeni haftaya dış piyasalardaki alım iştahına bakarak başlıyor. Diğer yandan bilanço sezonu sonrasında gelecek tavsiyeler yakından izleniyor. Merkez Bankası'nın piyasadaki likiditeyi sıkıştırıp sıkıştırmayacağı ve bunu yaparken hangi faizden para vereceği de faizin ve kurun seyri bakımından yakından izleniyor.

Bugün izlenecek veri akışı şu şekilde :

- TÜİK Ekim ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak 10:00

- Euro Bölgesi'nde Eylül ayı sanayi üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: %1.2

- Türk Telekom Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak

- Hazine Müsteşarlığı, Eylül 2011 dönemi yatırım teşvik istatistiklerini yayınlayacak.

- Hazine 3 yıl vadeli TL cinsi sabit kuponlu devlet tahvili ile 4 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihalesi düzenleyecek.

 

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü