Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin yükselmesinin ardından yeniden canlanan Avrupa'daki borç krizinin yayılacağına yönelik endişelerin etkisiyle değer kaybetti. Avrupa'ya ilişkin endişelerin artması, kazançların görünümünü de aşağı çekti.

İngiltere'nin piyasa değeri bakımından en büyük ikinci bankası Standard Chartered Plc. yüzde 3.9 düştü. Satışlarının yüzde 21'sini Avrupa'da gerçekleştiren tüketici elektronikleri üreticisi Sony Corp. yüzde 1.6 değer kaybetti. China Railway Group Ltd., Çin'in bir demiryolu inşaat projesinin sözleşmelerinin yasal olmadığı gerekçesiyle yetkililerini işten çıkarmasının ardından yüzde 2.2 geriledi. Afrika'da uranyum madeni çıkaran Paladin Energy Ltd., Hindistan'a teslimat yasaklarının kalkması ihtimalinin gündeme gelmesiyle yüzde 4.7 sıçradı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 118.25 puana geriledi ve endekste yer alan 10 sektörün hepsinde düşüş görüldü. Endeks dün yüzde 1.2 yükselereki geçtiğimiz haftaki kayıplarını azaltmıştı.

İtalya'daki tahvil faizlerinin yatırımcıların bu belirsizlikte o kadar yüksek risk almayacaklarının altını çizdiğini söyleyen Pengana Capital Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Schroeders, "piyasaların hem satış hem de alım tarafında dengesiz olduğu dönemlerde fırsatları gözden geçirirken disiplinli ve sabit kalmak zorundasınız" dedi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4, Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0.6; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi ve Güney Kore Kospi Endeksi de yüzde 0.3 değer kaybetti.