Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların İtalyan tahvillerini "çöp" kategorisinde saymasıyla, İtalya'da borçları azaltmak üzere göreve gelen Mario Monti'nin, bir yandan önümüzdeki sene vadesi dolacak olan 420 milyar dolarlık tahvili yeniden finanse etmeye çalışması, diğer yandan da kredi notu indirimlerini bertaraf etmesi gerekiyor.

Moody's Analytics'in verilerine göre, İtalyan tahvillerinin kredi notu Ba2'yle yatırım yapılabilir seviyesinin 2 kademe altında ve ülkenin kredi notu olan A2 seviyesinin 6 basamak aşağısında kalıyor. Yatırım yapılabilir notuna sahip olan ancak CDS'leri İtalya'nınkinin üzerinde olan tek ülke ise Macaristan.

Not indirimin kapıda belirmeye başladığını söyleyen Joh. Berenberg Gossler&Co.'nun başekonomisti Holger Schmieding, "döngüsel hareketlerin aşağı yöneldiğini ve İtalya'daki bankacılık sektörünün alışık olmadığı sorunlarının bulunduğunu" belirtti.

İtalya'da hükümet kurmakla görevlendirilen ve eski Avrupa Birliği'nin rekabetten sorumlu komiseri Monti de yatırımcıları hem İtalya'nın 1.9 trilyon euroluk borcunu azaltabileceğine hem de 10 yıldan fazla süredir Euro Bölgesi ortalamasının gerisinde kalan ülkenin büyümesinin hızlanacağına ikna etmeye çalışacak.

İtalya'nın olası not indirimi, bugün kredi notu düzenlemelerini ve uygulamalarını gözden geçirecek olacak Avrupa Komisyonu'nu da sinirlendirebilir.

Kredi dereclendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın kredi notunu 4 Ekim'de 3 kademe birden düşürürken, ülkenin tahvil piyasalarına girişte sorun yaşaması hâlinde, ülkenin notunun ciddi oranda indirilebileceğini söylemişti.