KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın ve Fransa'nın yarın gidecekleri tahvil satışı öncesinde euro, dolar ve yen karşısında 5 haftanın düşüğüne geriledi.

Yatırımcının, Alman tahvili tutmak yerine Fransa, Belçika ve Avusturya tahvişllerini tutmak için talep ettikleri ekstra faiz euro dönemi rekorunu kırmasının ardından 17 ülkenin para birimi olan euro değer kaybını üçüncü güne taşıdı. Yatırımcının güven arayışı sebebiyle dolar 16 majör para biriminin 15'inin karşısında değer kazandı. Çin Merkez Bankası'nın, ABD'nin çağrısını boyun eğmeyerek ikinci günde de günlük referans kuru zayıflatmasının ardından Çin'in para birimi yuan ise değer kaybetti.

"Fransa, İspanya... Hepsi de tahvil satışını çıkış olarak görüyorlar. Şu nokta da biz de bankların, yatırımcıların ve şirketlerin en kötüye hazırlanmaya başlamalarının etkisini görüyoruz." diyen Royal Bank of Scotland Group Plc para stratejisti Greg Gibbs, "Bu şartlar altında euro baskı altında kalacaktır." yorumunda bulundu.

Euro, 10 ekim tarihinden beri en zayıf seviye olan 1.3437 doları gördükten sonra New York'taki kapanış seviyesinden yüzde 0.6 kayıpla Tokyo'da yerel saatle 13.21'de 1.3456 dolardan işlem gördü. Euro aynı şekilde yen karşısında da 10 ekim tarihinden beri en zayıf seviye olan 103.59 yeni gördükten sonra yüzde 0.6 kayıpla 103.69 yenden işlem gördü.

 

Advertisement