Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'daki yeni teknokrat hükümetin Avrupa'daki borç krizini gevşetme konusunda yeterli destek sağlama konusunda sıkıntı çekeceğine yönelik endişeler ve Japonya Merkez Bankası'nın ülkenin ekonomik değerlendirmesini düşürmesiyle, Japon hisseleri değer kaybetti.

Japonya'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 1.2 düştü. Satışlarının 5'te 1'ini Avrupa'da gerçekleştiren Asahi Glass Co. yüzde 5.2 geriledi. Çip üreticisi Elpida Memory Inc., dün şirketin Borsadan çıkarılacağına ilişkin spekülasyonlar sebebiyle 2008'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından bugün yüzde 10 değerlendi. Olympus Corp. da borsadan çıkarılmayacağı konusunda gittikçe daha emin olması sonucunda sıçrama kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 8,466.36 puana geriledi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1 kayıpla 723.91 puandan işlem gördü. Topix Endeksi, Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan küresel ekonomilere ilişkin endişelerin olduğu bir ortamda yatırımcıların riskli varlıklara yönlenmesinin güç olduğunu belirten Tokyo'daki Chuo Mitsui Asset Management Co.'nun genel müdürü Naoteru Teraoka, ihracatçıların kazanç görünümünün de belirsiz olduğunu söyledi. Teraoka, yatırımcıların proaktif olması için birçok belirsizlik olduğuna dikkat çekti.

Japonya Merkez Bankası, küresel yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin ihracata zarar verdiği gerekçesiyle, bugün ülke ekonomisinin değerlendirmesini düşürdü. Banka, aynı zamanda yüzde 0-0.1 aralığındaki politika faizini ve 20 trilyon yenlik tahvil alım fonunu da değiştirmedi.