Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eurodaki düşüşün Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeleri artırması ve yatırımcıların Çin'in sıkı para politikalarının kazanç büyümesine zarar verdiğini speküle etmesiyle Çin Borsası 1 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Çin'in en büyük imar şirketleri China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Shanghai Securities News'in Vanke'nin Şanghay projelerinin fiyatını yüzde 20 düüşüreceğini söylemesi ve China Securities Journal'in gayrimenkul şirketlerinin yüksek faizle borçlanmalarının ardından yüksek kredi geri ödemeleriyle karşı karşıya kaldığını yazmasının ardından yüzde 2.9'un üzerinde değer kaybetti. Inner Mongolia Yili Industrial Group Co., şirketin hisse satışında alacağını düşündüğünü fon miktarını düşürmesi üzerine son 5 ayın en büyük kaybını yaşadı.

Hâlâ önümüzdeki yılın ekonomik büyümesine ve şirket kazançlarına ilişkin endişelerin olduğunu hatırlatan Union Life Asset Management Co.'nun yatırım müdürü Larry Wan, çok fazia iyimserliğin olmadığını ve ihracatta da düşüş beklediklerini söyledi. Wan, tek umutlarının parasal gevşeme olduğunu belirtti.

Şanghay Bileşil Endeksi yüzde 2 düşüşle 2,480.18 puana geriledi ve 4 günden bu yana ilk kez değer kaybetti. Endeks 20 Ekim'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 2.1 kayıpla 2,685.82 puan seviyesine düştü. Bloomberg China-US 55 Endeksi de yüzde 0.8 değer kaybederek 102.96 puandan işlem gördü.

Şanghay Bileşik Endeksi 21 Ekim'de kaydettiği bu yılın en düşük seviyesinden, enflasyonun hız kesmesi ve hükümetin ufak ölçekli şirketlere yönelik adımlarının etkisiyle yüzde 7.3 yükseldi. Endeks hâlâ daha bu yıl yüzde 11 aşağıda seyrediyor.

Şanghay Endeksi, tahmini kazançların 11.7 katından fiyatlanıyor. Bu rakam 21 Ekim'de 10.8'e kadar gerilemişti.