Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa bankalarının dolar bazında fonlama maliyetleri, para piyasası göstergelerine göre, son üç yılın en yüksek seviyesşne çıktı.

Bankaların euro ödemelerini dolara çevirmek için ödedikleri oran olan "üç yıllık çapraz kur baz swapı", Londra saati ile 9:00'daki Euribor (euro interbank offered rate) oranının 122 baz puan altına indi. Bu oran dün, bloomberg'in derlediği verilere öre, eksi 119.5 seviyesindeydi. Bugünkü oran, eksi 145 ile Aralık 2008'de görülen seviyeden bu yana, kapanış bazında en pahalı fonlamayı işaret ediyor.

1 yıllık baz swapı da Euribor faizinin 80 baz puan altına inererek son üç yılın en pahalı fonlama seviyesine ulaştı. Bu oran dün eksi 80 seviyesindeydi. Bir baz puan 0.01 yüzde puanına denk geliyor.

Bankaların birbirlerine borç verme konusundaki isteksizliğini gösteren endeks fazla bir değişiklik göstermedi. Borçlanma göstergesi ile gecelik endeks arasındaki farkı gösterem Euribor-OIS spreadi dünkü 90.5 seviyesinden bugün 91 seviyesine geldi.

Bankaların Avrupa Merkez bankası'nda tuttukları gecelik depositleri dün itibariyle 190 milyar euroya (256 milyar dolar) çıktı. Bu miktar 14 Kasım'da 177 milyar euro seviyesindeydi. Bu oran, yıl başından bu yanaki günlük ortalama mikyar olan 73 milyar doların oldukça üzerinde.